Societat
Sergi Alemany Erra
Quan es parla de barris autèntics que encara es conserven a Barcelona, poca gent pensa en Sarrià, i s’equivoquen. Com a bona antiga vila que és, Sarrià manté un teixit associatiu molt potent i això ha quedat demostrat un cop més aquest dijous a la tarda amb la festa organitzada per la Llibreria de la Plaça per celebrar el retorn al barri després del brutal incendi que la va calcinar per complet el gener d’aquest any. La plaça de Sarrià, a escassos metres de la llibreria, ha estat testimoni de la reunió de centenars de veïns davant les escales que condueixen a l’Església de Sant Vicenç, on la Trastok’ts Street Band amb la seva percussió, els Castellers de Sarrià amb un pilar, i el cor de l’Escola de Música l’Antàrtida ‘Aquí es va amb Belt’, amb la interpretació de temes com el Take Me Home Country Roads, han fet gala del seu art amb una petita mostra de la forta cultura popular que regna al barri. Minuts abans, a la zona un pare admetia parlant amb la seva filla que no sabia que existia una colla castellera a Sarrià: “Mira, papa, castells!”. Ara ja ho saben, pare i filla. I també hi ha música, molta música.
Però també hi havia qui demanava un selfie a l’exregidor del districte i tinent d’alcalde de Seguretat a la ciutat, Albert Batlle, que no oposava inconvenient a la veïna, d’avançada edat com el polític. Això mentre a pocs metres de distància alguns curiosos entraven a visitar la renovada llibreria: “Ui, què bonica, si ha quedat millor que abans”. En això hi coincideixen també les seves copropietàries, les estimades germanes Bassedas. Perquè només des de l’amor es pot entendre la rebuda que ha tingut el retorn d’aquesta llibreria un dia entre setmana a quarts de vuit de la tarda, amb un acte que s’ha allargat fins a gairebé les nou del vespre sense que ningú abandonés l’espai, tot i ser a peu dret.
Parlen elles i tothom calla
“Celebrem que hem tornat a obrir, celebrem que som aquí, i celebrem que ja no marxem i ens quedem per sempre”, han estat les últimes paraules d’un discurs breu i emotiu de Rosa Bassedas, rebut entre càlids aplaudiments del públic. Perquè només elles saben tot el que els ha costat remuntar el negoci, però celebren que “avui és un gran dia” i els omple d’orgull tenir tanta gent al seu costat. Al costat de les germanes Bassedas -la Maria aguantava el micròfon a la Rosa-, el regidor president del districte, Jordi Martí, s’ha estrenat amb la primera intervenció en un acte públic aquest mandat: “Hem vingut a fer-vos costat”. Martí ha qualificat de “preciós” poder viure un moment com aquest després d’una “situació que ens va commoure, veient les flames, va ser un xoc”.
Qui també ha intervingut ha estat l’exregidor el mandat passat, Albert Batlle, que ha comparat l’incendi a la Llibreria de la Plaça amb l’incendi del Liceu l’any 1994: “Aquest ha estat el nostre petit incendi del Liceu, que ha commogut els sarrianencs”. Batlle ha recordat el taló de 300 milions de pessetes amb què el president del Banc Santander, Emilio Botín, va aparèixer l’endemà de la crema del Liceu per iniciar-ne la reconstrucció: “Aquí no ha aparegut ningú amb aquests diners, però hi ha hagut 300 milions d’esforç solidari i acompanyament del veïnat a una icona del barri com és la Llibreria”. No hi ha estat present, en canvi, l’actual regidora Maria Eugènia Gay.
La festa major a la ciutat no comença fins aquest divendres, però a plaça alguns despistats es pensaven que aquest ja era un acte dins del programa festiu de la Mercè, i és que no s’ha escatimat en una copa de cava i patates xips al final. Ha faltat, però, la benedicció prevista per part de Mossèn Joan, i és que l’acte s’ha allargat i li ha coincidit amb dir missa. Però, sabem si s’han venut llibres també aquesta tarda a la Llibreria? Les germanes Bassedas em diuen que sí, que moltíssims. Sarrià és barri, petit qui peti.
GALERIA DE FOTOS DE L’ACTE
Autor: Sergi Alemany