Cultura
El Jardí
El municipi de Salou, al Tarragonès, recull des del 29 d’abril i fins al 4 de juny una exposició sobre la trajectòria de l’esmaltador Andreu Vilasís (1934-2022), veí de Sant Gervasi i exdirector de l’escola Llotja de disseny i art durant deu anys, que va morir el passat 28 de març a 87 anys.
L’exposició es va començar a preparar amb l’artista, que des del 1997 era el director del Museu Internacional de l’Esmalt Contemporani de Salou, però un greu entrebanc de salut inesperat no ha permès que acabés la labor de retrospectiva ni observés la mostra inaugurada. Ara s’ha convertit en un sentit i merescut homenatge a un dels grans noms internacionals de l’esmalt contemporani.
En total s’han reunit 175 obres de l’artista (98 d’esmalt, pintura, dibuix, cisellats i petites escultures de fusta i esmalt) i unes 75 peces en vitrina il·lustren l’evolució de l’art de l’esmalt, projectes de joieria i esbossos de les miniatures esmaltades, una de les especialitats on excel·lí Vilasís, germà del també esmaltador Francesc Vilasís, a qui la Generalitat va concedir ara fa un any la Creu de Sant Jordi.
Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i premiat internacionalment, Andreu Vilasís és autor de textos pedagògics de l’art de l’esmalt, al qual va dedicar tota una vida a fer enaltiment i difusió. La mostra que ara s’exposa al Centre Cultural Torre Vella de Salou serveix per comprovar com als anys 60 els seus treballs eren innovadors, si es comparen amb l’estancament en temes religiosos i clàssics que hi havia a l’època.
Iniciat professionalment al costat del seu germà en el tema de la medalleria, llavors en auge, es va acabar encarant cap a la joieria artística i a l’obra pròpia. La seva primera mostra individual fou a l’Institut d’Estudis Nord-americans a Barcelona, a la Via Augusta, el 1968, presentant obres d’esmalt, algunes abstractes, innovadores per al moment. El seu perfil d’instagram, gestionat per la comissaria d’aquesta exposició, la Dra. Núria L. Ribalta, continua actiu.