Cultura
Casa Usher
El desè sant Jordi de Casa Usher al barri de Galvany
Ha arribat el mes d’abril i un altre any s’acosta la diada de Sant Jordi. Ja fa deu anys que us recomanem llibres per a vosaltres i per a tots aquells a qui els voleu regalar. Us hem fet una tria de lectures que ens han agradat darrerament i us citem el pròxim 23 d’abril a celebrar el dia del llibre i la rosa amb nosaltres, al carrer Santaló 79 i a la parada de llibres que muntarem al davant:
La gran família, d’Antònia Carré-Pons (Club Editor)
Dues germanes en tres moments diferents de la seva vida: en la infantesa, quan la teva germana és la teva més gran rival i només un instant més tard, la teva còmplice més lleial; en la maduresa, quan els camins s’han separat, la vida ens ha passat una mica per sobre, i sembla que som una persona diferent que la que veiem quan mirem enrere; i al final, quan el temps compartit i les complicitats ens fan entreveure una felicitat massa fugissera en qualsevol cas.
La Balada de Holt, de Kent Haruf (Edicions del Periscopi, traducció de Marta Pera i Cucurell)
Per fi podem llegir l’última novel·la que quedava de Haruf per traduir al català. Tornem a Holt, igual que el protagonista que va marxar fa vuit anys del poble i, ara que hi apareix de nou, es reobren velles ferides i records que s’havien arraconat a la memòria. De nou ens retrobem amb la veu de Haruf, que explica amb profunditat, assossegament i tendresa la vida d’aquesta comunitat que ens hem fet tan nostra.
Los nombres de Feliza, de Juan Gabriel Vásquez (Editorial Alfaguara)
Vásquez recrea en aquesta novel·la la vida de l’escultora colombiana Feliza Bursztyn. Una artista revolucionària que es va haver d’enfrontar a un món pensat i on només hi havia lloc per als homes, una dona a l’avantguarda, que per molt que volia fugir de la cotilla social de l’època, la història, la política i la realitat del moment van creuar i determinar la seva vida, obra i mort.
1280 HAB, de Jim Thompson (La Segona Perifèria, traducció de Carme Geronès)
Una de les obres més grans de la novel·la negra, amb un dels personatges més absorbents i colpidors de les lletres americanes del segle XX: el xèrif Corey. Nick Corey és responsable que tot funcioni a la seva ciutat i de mantenir la pau entre els ciutadans, però per sota d’aquesta aparença plàcida, Corey teix una teranyina d’amenaces, tripijocs i violència com el diable vell que és.
La passió dels estranys, de Marina Garcés (Editorial Galaxia Gutenberg)
Després de parlar-nos del compromís a El temps de la promesa (Anagrama, 2023) i sobre aquelles presències que ens fan de mirall i ens donen la mà a Males companyies (Galaxia Gutenberg, 2022), ara ens proposa un assaig sobre l’amistat, una relació social que cada vegada es posa més al centre de la vida comuna, però que encara és difícil d’explicar, pensar-la i institucionalitzar-la.
La policia irà de bòlit, d’Enric Casasses (Editorial Documents Documenta)
El nou llibre d’un dels poetes més respectats i llegits de la literatura catalana. Composicions escrites des de 2018 fins a enguany, que ens parlen sobre llibertat i memòria col·lectiva, un cant d’amor a una manera de viure i pensar. Cadascun dels 140 poemes va acompanyat d’una il·lustració de l’artista Tura Sanglas, que converteixen el llibre en una peça única.