Cultura
Natalia Avellan
Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l’any en què convergeix literatura, llengua i tradició. On els carrers, les places i els comerços fan d’escenari d’intercanvis de llibres i roses.
Malgrat ser un dia laborable i entre setmana, ha estat un Sant Jordi multitudinari als barris de Sarrià-Sant Gervasi. Després de dues diades aigualides -i malgrat les pluges d’aquesta Setmana Santa-, aquest dimecres 23 d’abril el temps ha estat radiant i els carrers del districte s’han omplert de famílies, estudiants, gent gran, locals i estrangers en una jornada festiva.
A més d’incomptables parades de llibres i roses, als barris s’hi han fet diverses activitats especials al llarg de tot el dia. Això sí, el moment de màxima afluència ha estat a mitja tarda, coincidint amb l’horari de sortida de les escoles.
Quins han estat els llibres més venuts a Sarrià?
Els sarrianencs han gaudit d’un Sant Jordi marcat per l’esperit solidari i el teixit veïnal. El moviment s’ha concentrat especialment a la plaça de Sarrià, on s’han instal·lat una desena de carpes dedicades a la venda de llibres de tota mena. Algunes famílies impacients, una vegada comprats els llibres, han iniciat la lectura a les instal·lacions de la nova Biblioteca J.V. Foix de Sarrià, inaugurada l’1 de febrer d’aquest mateix any. Una de les carpes ha acollit a la creadora de contingut Iryna Zubkova, autora de la novel·la Acelerando en rojo, qui ha signat una multitud de llibres, comprats, majoritàriament, per noies joves.
A la parada de la llibreria A peu de pàgina -que té el seu local al carrer Major de Sarrià- s’han venut obres de literatura infantil, juvenil, romàntica, de terror, clàssica i actual. “Ha vingut moltíssima gent, sobretot al matí, que hi havia nens petits”, ha explicat una de les paradistes d’A peu de pàgina. Segons han detallat a El Jardí les llibreteres d’aquest local, els llibres més venuts al llarg del dia han estat la nova obra de l’escriptor suís Joël Dicker, La catastròfica visita al zoo, i l’última novel·la de no-ficció de Javier Cercas, El boig de Déu fins a la fi del Món, que relata el viatge de l’autor fins a Mongòlia acompanyat del papa Francesc.
Com ja és tradició, a l’altre costat de la plaça, davant de l’església de Sant Vicenç de Sarrià, s’ha instal·lat la parada de La llibreria de la plaça, que ha obert a primera hora del matí i no ha parat de vendre llibres fins al vespre. “Sí que és veritat que l’any passat a la tarda es va començar a emplenar abans, però hi ha hagut molta gent”, ha recalcat un dels venedors. Tal com han explicat els paradistes, els llibres que més han venut aquest any han estat la novel·la Cor fort, de Sílvia Soler, i La força de les arrels, una història on l’escriptor Lluís Foix retrata la vida rural.
Roses solidàries de les entitats del districte
Tanmateix, la literatura no ha estat l’única protagonista de la diada, ja que diverses entitats del districte que treballen amb persones amb discapacitat s’han concentrat al cor de Sarrià per a vendre roses, punts de llibre, pins o elements decoratius. Entre ells l’Associació Centre Pedralbes, que ofereix servei de teràpia ocupacional, i la Fundació Estimia, que també proporciona acompanyament i assistència. Ambdues organitzacions destinaran els beneficis recaptats per a projectes socials amb la finalitat de millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.
Baixant el carrer Major de Sarrià, a l’altura de la plaça del Consell de la Vila, s’han instal·lat els treballadors del Centre Assís, que, al llarg de tota la diada, han venut llibres, roses i fins i tot, flors de llana fetes a mà. Una altra parada solidària que s’ha pogut veure des de primera hora del matí al mateix carrer ha estat la de la Fundació Aspasim, que ha venut desenes de punts de llibre, estampes i adorns de Nadal per a invertir-ho en l’atenció integral per a persones amb discapacitat.
La jornada de Sant Jordi també es contempla com una oportunitat pels comerços locals, que cada any que passa són més minoritaris a la ciutat de Barcelona. Al carrer Major, el Forn de Pa de Sarrià ha col·locat davant del seu local una parada del tradicional pa de Sant Jordi, una recepta que combina nous, formatge i sobrassada, per tenyir amb la senyera el pa de pagès català.
La plaça Mañé i Flaquer, el punt de trobada dels farronencs
Al barri del Farró, l’activitat s’ha concentrat a la plaça Mañé i Flaquer, on s’ha instal·lat un escenari que a les 11 h ha acollit el contacontes Blanc, adreçat a infants menors de 3 anys. “Al matí ha anat prou bé, ha vingut la mainada de Vil·la Urània, els de l’espai familiar de criança municipal La Saleta”, ha explicat una veïna del barri i membre de l’Associació de Veïns del Farró. Durant la resta de la jornada, a l’escenari han pujat diversos veïns que, amb l’excusa de “micro obert”, no han perdut l’oportunitat de recitar un fragment d’un poema o un conte.
Acompanyats amb música de fons, els farronencs han muntat parades de dolços, llibres, roses i manualitats a un dels racons més concorreguts del barri. “No ho diem molt fort perquè no vingui més gent a treure’ns el lloc”, ha afegit entre riures la mateixa veïna. En aquest sentit, ha assegurat que cap al migdia ja havia venut aproximadament 300 roses, un nombre major que el de l’any anterior.
Al barri de Galvany, el veïnat també ha sortit a passejar, especialment, un cop acabada la jornada laboral. Al voltant de la plaça Francesc Macià, l’avinguda de Pau Casals i el Turó Parc, s’han pogut veure moltes parades d’estudiants, que han aprofitat l’ocasió per recaptar diners amb l’objectiu de finançar el viatge de fi de curs o la festa de graduació. A mitja tarda, gairebé totes les parades ja havien venut més d’un centenar de roses, tot i competir amb nombroses floristeries de la zona.