Divendres 19, abril 2024
15.8 C
Sant Gervasi
15.6 C
Sarrià
Publicitat

Sant Medir, una tradició festiva a Sant Gervasi

Avui mateix, tres de les quatre colles de medins més antigues de Barcelona són les de Sant Gervasi

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Reportatge

Jesús Mestre

*Artice publicat el 2 de març del 2015

Publicitat

Com cada any, en el moment que sembla que l’ambient ens porta aires, olors i colors de primavera però encara ens queden més d’una setmana d’hivern, ens arriba l’alegria dels medins omplint els carrers del barri de brogit i caramels. Cal fer una petita parada a les feines quotidianes per veure passar la cercavila amb les cavalleries i els camions per tots els racons del barri. I a Sant Gervasi hi ha una llarga tradició de medins, que s’inicia a meitats del segle XIX. De fet, avui mateix, tres de les quatre colles de medins més antigues de Barcelona són les de Sant Gervasi.

Publicitat

Un aplec és la jornada en què un santuari o ermita celebra la seva gala o festa major. Solen tenir un caràcter religiós, com el pelegrinatge en honor a un sant, una santa o una marededéu, però també aspectes lúdics i festius. L’Aplec de Sant Medir, el dia 3 de març, és paradigmàtic, i la seva vigència actual ben significativa. Sembla que el seu origen es deu a la iniciativa de Josep Vidal, forner establert a Gràcia però originari de Sant Cugat, que el 1830 anà en romiatge a l’ermita de Sant Medir, a Collserola, muntat en una euga i tocant un timbal i un sac de gemecs. Agraïa el fet d’haver-se guarit de reuma. Poc després, van aparèixer colles d’amics que imitaven aquest romiatge. Així, el 1856 es va fundar la primera colla a Gràcia, i ben aviat també se’n van crear a la Bordeta, Sarrià i Sant Gervasi.

L’origen dels medins a Sant Gervasi

La colla més antiga de Sant Gervasi, la Societat de Romeus, es va fundar l’any 1861. Unes dècades després, el 1887, hi hagué una escissió dins d’aquesta colla, que dóna pas a la Colla Agrupació Bonanova de Romeus. Així mateix, la Societat passa a anomenar-se Colla Antiga de Sant Medir i estava vinculada a l’Ateneu de Sant Gervasi. L’any 1912 es fundà la Colla Humorística, relacionada al Farró i a la plaça Mañé i Flaquer. Tenien la singularitat d’anar muntats sobre burrets. El 1947 van haver de canviar el nom pel de La Perla. Les tres colles segueixen plenament vigent a l’actualitat.

Les principals activitats de les colles de medins són preparar el romiatge fins a l’ermita, passant per la carretera de l’Arrabassada i Collserola, i les desfilades pel barri, lloc on es reparteixen llaminadures generosament. Així, l’any 1925, la Colla Humorística es reuní a les 7 del matí al bar Benet de la plaça de Mañé i Flaquer i, seguidament, s’organitzà una comitiva que es posà en marxa i que estava formada per dos batidors de la Guàrdia Municipal de gran gala damunt de cavalls i, a continuació, la resta anaven sobre burrets: el capità de la colla; el capità de bandera, el banderer, el cordonista dret, el cordonista esquerra i sis acompanyants. Els seguia la Banda Bonanova de músics. Primer es feia una volta al barri, i tot seguit uns representats de la colla anaven fins a Sant Medir, normalment en camions. Hi havia dinars de germanor a Sant Gervasi i a Sant Medir, on es feia una missa. A la tarda es reunien de nou a la plaça Mañé i Flaquer, per fer una nova desfilada fins a Gràcia, on s’unien a les colles d’aquest barri. Era costum acabar amb un ball.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí