Societat
El Jardí
- La Fundació Espigoladors, reconeguda al Parlament amb el Premi Solidaritat
- Mireia Barba, activista: “És molt important tornar a portar les persones als camps“
De les taronges amargues del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, la Fundació Espigoladors en fa melmelada. És una bona manera de no llançar la fruita, encara que en aquesta ocasió no sigui especialment dolça, i alhora es dona feina a persones en risc d’exclusió social que s’encarreguen de la recollida, però també de transformar l’aliment a l’obrador en conserva i preparar els pots de melmelada de taronja amarga que després es lliuren a visites institucionals.
És una pràctica habitual des del 2018, quan sota la presidència de Quim Torra algú a Palau va despenjar el telèfon i va posar-se en contacte amb Espigoladors, una empresa social sense ànim de lucre nascuda el 2014 que lluita contra el malbaratament alimentari i que, tot i operar des del Prat de Llobregat té les arrels a Sarrià, entre d’altres, en la cofundadora i presidenta entrevistada per El Jardí, Mireia Barba.
Més de 150 quilos de taronges confiscades de Palau
Fa pocs dies, el personal d’Espigoladors es va presentar a la porta del Palau de la Generalitat: “Venim a espigolar”. Dit i fet. Es van endur, segons els càlculs de l’empresa, entre 150 i 200 quilos de taronges dels 24 tarongers que hi ha. I tot plegat sota l’atenta mirada del president, Pere Aragonès, que es va acostar fins al Pati dels Tarongers.
Amb la sostenibilitat com a objectiu, Espigoladors compta també un seguit de voluntaris que recullen fruites i verdures del camp que, pel seu aspecte, el mercat no accepta. Després, es lliuren a entitats socials i bancs d’aliments i una petita part es destina a fer melmelades i conserves a l’obrador, on es fa inserció laboral per a persones o col·lectius amb risc d’exclusió.