Diumenge 16, juny 2024
23 C
Sant Gervasi
22.9 C
Sarrià
Publicitat

Sarrià-Sant Gervasi, el districte més descontent amb la gestió de l’Ajuntament

Els problemes més greus pel veïnat són la inseguretat, la neteja i els sorolls, mentre que l'accés a l'habitatge, la regulació turística i millorar l'exclusió social són els menys rellevants

Publicat el 28.7.2023 6:30

Societat

Dani Silva

La darrera Enquesta de Serveis Municipals 2023 de l’Ajuntament de Barcelona, feta a una mostra aleatòria de 6.000 ciutadans dels deu districtes i 73 barris de la ciutat, mostra com el veïnat de Sarrià-Sant Gervasi és el més descontent amb l’Ajuntament, aprovant la seva gestió amb una nota de 5,1. De fet, els barris de Sarrià, les Tres Torres i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes en suspenen la gestió amb un 4,5. Tanmateix, aquest 5,1 no dista molt de la mitjana de la ciutat (5,7), ni de la nota més alta, que la posen els habitants de Nou Barris, amb un 6. La mostra, en el cas de Sarrià-Sant Gervasi, s’ha servit de 462 veïns del districte: 154 de Sarrià, les Tres Torres i els barris de muntanya; 154 de la Bonanova, el Putxet i el Farró, i uns altres 154, de Galvany. En el conjunt de la ciutat suposen el 8,7% dels enquestats.

Publicitat

Aquesta nota tan baixa es basa en la pobra avaluació que els ciutadans fan de la gestió municipal i els serveis oferts, suspenent el consistori, per exemple, en quatre aspectes. El primer és la gestió de l’urbanisme que fa referència als nous carrers i places, en què en els enquestats de Sarrià, les Tres Torres i dels barris de muntanya no posen una nota superior al 5. Els altres dos següents aspectes, que van plegats, són el de la circulació i els aparcaments. Ambdós cauen al final de la llista de districtes a Sarrià-Sant Gervasi, suspesos amb una nota mitjana de 4,9 i 3,5, respectivament; especialment discrepants són a Galvany, que els posen un 4,2 i un 3. Val a dir que les dues notes mitjanes a la ciutat referents a circulació i aparcaments, també estan suspeses: 4,9 en circulació i 3,9 en aparcaments. Per últim, la seguretat ciutadana a la ciutat és suspesa a Sarrià, les Tres Torres, Galvany, i als barris de muntanya.

Publicitat
Valoració de la gestió municipal per barris © Ajuntament de Barcelona

La visió menys positiva de la tasca municipal també es revela en molts altres aspectes com la cura dels espais verds, les infraestructures, el transport, els serveis essencials o la cultura. En primer lloc, la percepció sobre la cura de les zones verdes tant de parcs i jardins com de les persones que en fan ús, és la més baixa de tota la ciutat, la qual oscil·la entre un 5,5 i un 7,5 en el conjunt dels barris, i s’emfatitza més a Galvany, on aquesta llisca fins a un ajustat 5. En segon terme, l’ús i conservació de les infraestructures, que es relaciona amb l’enllumenat públic, l’asfaltatge i la conservació de carrers, façanes i edificis, tot i no suspendre en cap barri, té particularment contrariats els veïns en general pel que fa a l’asfalt i la conservació de carrers, ja que juntament amb Pedralbes, al districte de les Corts, valoren a la baixa els resultats en aquesta àrea.

El tercer punt, la dotació de transports públics al barri, fa estavellar a l’Ajuntament. La mitjana d’una bona connexió a la ciutat es planta en un 79,6%, però al districte aquesta xifra es dilueix fins al 70,9%, lluny de l’Eixample (86,8%) o Sant Martí (83,9%). A escala individual, segons tipus de transports, les dades no milloren. Juntament amb les Corts, l’autobús, el metro i el Tram són els pitjors serveis valorats amb un 6,9, mentre que la nota pel servei del Bicing cau fins a un 6. Els serveis municipals de la Guàrdia Urbana i els Bombers estan a la cua de la classificació per sota de la mitjana de Barcelona, així com el Servei d’Informació Ciutadana, les activitats culturals, les biblioteques, les festes populars o els centres cívics.

Dotació del transport públic al barri © Ajuntament de Barcelona

Problemes i demandes del districte

L’enquesta indica com els problemes més greus del districte van, en gran part, en sintonia amb els que tenen la resta de ciutadans de Barcelona. Dels tres principals, la inseguretat i la neteja són primordials pels enquestats; els sorolls, ocupen la tercera posició en queixes al districte. Pel que fa a la preocupació per la inseguretat, Sarrià-Sant Gervasi se situa un esglaó per sobre de la mitjana de la ciutat (22,3%) i ocupa el cinquè lloc per districtes (23,3%). La mitjana de barcelonins que considera necessari millorar la seguretat se situa en un 13,7%, xifra que augmenta al districte fins al 15,2%.

Respecte a la neteja, torna a situar a Sarrià-Sant Gervasi en el cinquè districte amb més queixes (14%), fet que provoca que el districte repeteixi també en ser el que se situa per sobre de la mitjana de la ciutat (13,2%). Pel que fa a l’accés a l’habitatge, Sarrià-Sant Gervasi cau fins al darrer lloc de la llista (6,5%), molt per sota de la mitjana de la ciutat (9,6%) i de Gràcia (13,1%), que lidera la llista. Això explica que facilitar el dret a l’habitatge sigui important únicament per a un 6,6% del veïnat del districte enquestat, per sota de la mitjana de la ciutat (8,6%). El tercer problema més notori per al veïnat de Sarrià-Sant Gervasi són els sorolls, especialment a la Bonanova i al Putxet i el Farró (9,5%) i a Galvany (11,3%).

En canvi, les demandes més baixes tenen a veure amb una millora de la qualitat de la regulació turística (un inexistent 0,0%), millorar l’exclusió social sobre la pobresa i la desigualtat (0,2%) i l’erradicació de la droga i els narcopisos (0,2%).

Evolució i perspectives de futur del barri

Un de cada quatre veïns (37,9%) creu que el seu barri ha empitjorat en els darrers anys i només tres de cada deu (28,1%) creu que ha millorat, la segona pitjor dada després del districte de Ciutat Vella (22,1%). Les dades són molt dispars per cada grup enquestat: mentre que els veïns de la Bonanova i el Putxet i el Farró són els que opinen que menys ha empitjorat el barri (32,6%) i, a la vegada, més ha millorat (36,4%), els de Galvany són els que situen el seu barri com el que menys ha millorat (20,2%) i els de Sarrià, les Tres Torres i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, els que creuen que més ha empitjorat (44,5%). Les perspectives de futur són molt positives per tots tres grups: el 54,9% creu que el seu barri millorarà aquest any -és la segona opinió menys optimista de la ciutat- i només un de cada cinc veïns (21,2%) opina que empitjorarà.

L’enquesta també assenyala que Sarrià – Sant Gervasi és el districte en què la gent està més descontenta de viure a Barcelona (7,1 sobre 10), però en què, per a un 89,5%, és el millor districte de la ciutat. El districte on hi ha una satisfacció més alta de viure-hi és Sant Martí (7,4 punts), i el que té pitjor percentatge és Ciutat Vella (34,3%).

Percepció de l’evolució i el futur de Sarrià – Sant Gervasi © Ajuntament de Barcelona

El districte de Netflix i el vehicle privat

A escala formativa i laboral, Sarrià-Sant Gervasi és el districte amb més estudis universitaris i que més estudiants té, el que més treballa per compte propi i menys per compte d’altri, on més català i anglès es parla -també on més s’escriu i s’entén- i on menys aturats hi ha i que té major renda mitjana d’ingressos mensuals (3.500 euros). També és el districte en què hi ha menys població d’entre 18 i 44 anys. Pel que fa a la ideologia, Sarrià-Sant Gervasi s’ubica al nínxol d’habitants que més s’identifiquen ideològicament amb les polítiques de dretes: on més es vota al PP i a l’extrema dreta de Vox, i menys a la CUP.

Sarrià-Sant Gervasi és el líder en la lectura de premsa diària, sobretot de La Vanguardia i diaris econòmics, i on més canals informatius es consumeixen. Quant a la tecnologia, és el districte amb més connexió a Internet, més tauletes i en què més es veu Netflix. També és aquell en què els enquestats es mouen més amb vehicle privat -cotxe i moto-, que més gossos tenen i que el nucli familiar està format per una parella amb fills.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.