Diumenge 23, juny 2024
18.4 C
Sant Gervasi
18.4 C
Sarrià
Publicitat

La segona escola concertada més cara de Catalunya és a Sarrià-Sant Gervasi (i la més barata també)

Són L'Horitzó, a la Bonanova, i l'Escola Mare de Déu del Roser, a les Planes, segons un estudi on apareixen set centres més del districte

Publicat el 25.10.2023 11:26

Societat

Dani Silva

Un estudi de la Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres de Alumnado (CEAPA) fet en diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, amb l’anàlisi de 64 escoles concertades catalanes, denuncia que hi ha concertades que fan competència deslleial a la pública i a la privada i posa nom i cognoms als centres educatius més cars. La medalla de plata se l’endú l’escola L’Horitzó, situada al cor de la Bonanova.

Publicitat

Amb un cost mensual de 688 euros per alumne, L’Horitzó, situada al Passeig de La Bonanova 7, és la segona escola concertada catalana més cara per darrere de la St. Paul’s School, a Pedralbes, on la quota arriba als 1.000 euros al mes, segons recull l’informe.

Publicitat

Vuit escoles de Sarrià-Sant Gervasi entre les 20 més cares

Entre les vint primeres escoles que més paguen, hi ha vuit centres que es troben al districte. A part de la mencionada, L’Horitzó, són els Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi (4t lloc), el John Talabot (7è lloc), el Reial Monestir de Santa Isabel (8è lloc) i el Sant Marc (18è lloc), a Sarrià; i el SIL (10è lloc), el Sant Gregori (16è lloc) i Decroly (20è lloc), a la Bonanova.

Col·legi dels Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi © M. Josep Tort

Entre els Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi (4t lloc) i la Decroly (20è lloc), els preus de la matrícula oscil·len entre els 568 i els 436 euros mensuals.

Quotes que ballen al Canigó i Sadako

L’estudi, que vol incidir en les diferències de preus abismals entre la mostra d’escoles recollides a l’informe, diferencia l’estructura de preus sota tres branques: les quotes obligatòries, que solen incloure les anomenades “aportacions voluntàries” – pagament per nombre de fills al centre – i les retribucions a l’AMPA; les quotes discrecionals, que poden incloure el menjador, el material escolar o el servei de vetlladors, i les quotes de base mensual, com l’assegurança mèdica.

Les dues escoles d’aquest estudi que més han pujat i baixat la quota mensual base, respectivament, també es troben a Sarrià-Sant Gervasi, a la Bonanova. Per una banda, aquella que més ha apujat el cost mitjà mensual és el Col·legi Canigó, al carrer Císter 23, la quota del qual ha passat dels 100 als 185 euros, un increment del 85 %. Per altra banda, aquella que més ha abaixat el cost mitjà mensual és l’Escola Sadako, al carrer de Collserola 42, passant dels 300 als 253 euros mensuals.

Contrastos esfereïdors de la Bonanova a les Planes

12 quilòmetres de distància i 967 euros de diferència en la quota que paguen les famílies cada mes. Aquest és el contrast entre l’escola concertada més cara i la més barata de Catalunya, una a Pedralbes (Les Corts) i l’altra a les Planes (Sarrià-Sant Gervasi). La més econòmica és l’Escola Mare de Déu del RoserLes Planes, al barri del Rectoret i que depèn de la Fundació Escoles Parroquial, amb un cost mensual per a les famílies de 33 euros.

Segons la CEAPA, el 100 % de les escoles visitades cobren la quota base mensual a les famílies amb un preu mitjà, a Catalunya, de 214,5 euros, la qual ha augmentat en 23,4 euros respecte al curs anterior.

quota màxima escoles concertades
Quota màxima de les escoles concertades catalanes en comparació autonòmica. Font: CEAPA
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.