Dijous 07, desembre 2023
7.9 C
Sant Gervasi
7.8 C
Sarrià
Publicitat

Sensellarisme: Nit de Recompte

Publicat el 27.6.2017 18:15

Notícies de barri

La nit del 17 al 18 de maig ha tingut lloc el recompte anual de persones que dormen a l’espai públic. Enguany un total de 930 persones (en l’àmbit de ciutat) s’han apuntat com a voluntàries per fer-lo possible, de les quals unes 150 al nostre districte.

Mireia Cebrián

La nit del 17 al 18 de maig Barcelona es va omplir de centenars de persones voluntàries per poder realitzar el “Recompte” del 2017. Aquest acte donaria a la XAPSLL (Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar) una fotografia de la ciutat barcelonina amb el nombre de gent que dorm als carrers. Per primer cop, també es faria còmput dels animals que conviuen amb aquestes persones. Aquesta ha estat una demanda específica d’algunes entitats preocupades pels animals i per la mateixa xarxa, al notar un alt rebuig per part de les persones sense llar als serveis d’alberg, a causa que no hi poden accedir amb els gossos. I és que la relació afectiva que els suposa la companyia d’un animal no té preu.

Publicitat

Per poder seguir el procés amb ordre, es van delimitar diverses zones petites a cada barri de Barcelona, per cada tres o quatre voluntaris. Els barris estaven englobats per districtes i cadascun d’aquests districtes tenia una seu coordinadora. El Centre Heura ha estat l’entitat escollida d’aquest any per coordinar el districte de Gràcia. Heura és una associació dedicada a donar serveis mínims d’higiene i treballar per la recuperació de la dignitat de les persones en situació de sense llar, des del 1999. La seva feina és gràcies a desenes de voluntàries que dia a dia ofereixen acollida i calidesa als usuaris que s’hi acosten. Cada vegada més, la feina del Centre Heura es fa visible als ulls del veïnat i de Barcelona en general, encara que la seva integració al barri ha estat sempre impecable.

Publicitat

En total van participar 57 voluntaris als barris de la Vila de Gràcia. En una sala de la parròquia de Lesseps, cedida al Centre Heura per poder acollir el gran nombre de voluntaris —en un principi estaven apuntades 80 persones—, es va dur a terme la formació i organització del recompte. No va faltar l’assortiment d’entrepans, els sucs i el cafè. L’espera fins a les dotze, l’hora de partida, es va fer molt amena, l’ambient era molt agradable i la gent estava engrescada. El recompte total del districte de Gràcia va quedar en 29 persones repartides en 23 localitzacions. 17 homes i 3 dones identificades i 9 persones desconegudes, difícils de definir el seu sexe.

Les conclusions són òbvies: el nombre de persones que es troben en situació de sensellarisme —persona que no disposa de les mínimes condicions d’habitatge que permeten viure amb dignitat—, segueix augmentant any rere any; i alhora, segueix sent una situació gairebé en el seu total viscuda per homes.

El recompte detecta 58 persones dormint al carrer en el districte

Juanjo Compairé

Sessió de formació dels voluntaris a l’alberg de Sant Joan de Déu, al carrer Hort de la Vil·la. Fotografia de Juanjo Compairé
A la imatge destacada, un grup de voluntàris al Centre Heura, de l’avinguda de la República Argentina.

A les 21:30 h tot el voluntariat del districte de Sarrià-Sant Gervasi estem citats a l’alberg de Sant Joan de Déu, al carrer Hort de la Vila, que pertany a la XAPSLL. Allí un grup de voluntaris ens fan una breu formació. Ens distribuïm en grups de 3-4 persones. Cada grup té una àrea assignada, amb un mapa, una graella per anotar i una aplicació de mòbil per enregistrar les dades. Se’ns adverteix que només hem d’anotar, i en cap cas hem d’interactuar amb les persones que trobem dormint al carrer. A les 12 de la nit en punt comença el recompte, que durarà entre 1 i 2 hores.

Els resultats

Els resultats per al nostre districte són significatius: detectem 58 persones dormint al carrer, de les quals 20 a Sant Gervasi-Galvany, 20 a Sant Gervasi-Bonanova i 11 al Putxet-Farró. La resta correspon a 1 persona a Les Tres Torres i 6 a Sarrià. Cal notar l’escassa presència de dones: només 2 en tot el districte.

Si comparem les dades amb la de la resta de la ciutat, podem observar que el nostre districte es col·loca en una situació mitjana. A tota Barcelona el recompte ha detectat 941 persones en aquesta situació. Pràcticament el mateix que l’any passat, cosa que ens fa pensar en un problema crònic.

Els districtes més afectats són L’Eixample (220), Ciutat Vella (185), Sants-Montjuïc (144) i Sant Martí (135). Però les xifres del nostre districte superen per exemple, les de Nou Barris (només 30) i Horta-Guinardó (també 30).

Per valorar aquestes dades hem de pensar també que el recompte no recull dades de les zones boscoses de Collserola o dels parcs adjacents, però tampoc dels parcs tancats (posem per cas, en el nostre cas, La Tamarita, Monterols, El Putxet o el Turó Parc entre altres). Aquí el recompte ho fan especialistes de Parcs i Jardins que, en total de la ciutat han detectat 30 persones dormint al ras.

Persones dormint al carrer no equival a persones sense llar. Si fem cas a les dades oficials, per cada persona dormint a l’espai públic hi ha dues acollides als diversos albergs de la xarxa (1973 en el moment del recompte, el doble de les censades dormint al ras).

Perfils de les persones sense llar

Les persones que pernocten a la via pública i les que estan acollides als albergs són veïnes nostres, tot i que de vegades no les volem veure i girem la cara en veure-les dormint a un caixer automàtic o en un portal. Compren amb nosaltres als mateixos supermercats i no necessàriament són captaires. Els estudiosos del fenomen ens diuen que les causes del sensellarisme són múltiples: sobre tot econòmiques (el preu del lloguer, la precarització del mercat laboral), però també n’hi ha amb problemes familiars o de relació. Les mesures a prendre han de ser, doncs, també múltiples, començant per una política d’habitatge social que eviti l’exclusió i una xarxa d’acolliment per a les persones marginades. Però, mirant més enllà, hauríem de repensar entre tots quina societat volem construir i si volem donar prioritat al dret de tothom a una vida digna, cosa que comença per tenir un habitatge digne.

Mentrestant, la solidaritat comença per la consciència d’allò que la campanya de l’ajuntament ens diu de forma clara: “Podries ser tu”.λ

Nota: Les dades són les consultades al web actualitzat, i són lleugerament diferents a les provisionals presentades a la roda de premsa el 18 de maig que donava una xifra de 1.026 persones en total, 59 al nostre districte.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.