Dimarts 07, maig 2024
18.2 C
Sant Gervasi
18.1 C
Sarrià
Publicitat

Sharenting, el nou fenomen digital

Publicat el 5.4.2018 9:30

Un món global / opinió

Judit Garrido Fontova

La reputació digital és un dels nous dilemes als quals s’enfronten les societats modernes. Quan algú busca a Google el nostre nom pot ser que trobi fotos de fa deu anys que ja no el representin i que preferiria que ningú pogués veure.

Publicitat

Però, i si no vas ser tu qui va pujar aquesta foto o vídeo? I si van ser els teus pares els que van pujar a Instagram una foto teva sense roba quan tenies dos anys i corries cap a la platja?

Publicitat

Doncs bé, de tot l’anterior s’ha creat el fenomen “Sharenting”, que descriu la pràctica dels pares d’usar les xarxes socials per transmetre abundant i detallada informació sobre els seus fills. Segons estudis realitzats el 92% dels menors als Estats Units ja té una identitat digital quan compleix dos anys.

El creixent ús de les xarxes socials i internet per persones de totes les edats, fa que cada vegada siguin més els casos en els quals les fotos de nens o bebès, apareixen a les xarxes, fins i tot abans de néixer. D’aquesta manera, existeix la possibilitat que la imatge del nen sigui accessible per qualsevol persona en qualsevol part del món. Aquesta conducta, posa en perill la privacitat del menor. Es publiquen imatges dels nens sense consultar-los, quedant accessibles a persones que ni ells coneixen, a més de disponibles al llarg del temps. Per altra banda, en pujar les imatges a les xarxes socials, se cedeixen també els drets sobre elles.

Un dels perills que aquest tipus de conducta comporta és el “robatori” d’imatges que s’usen per exemple en campanyes publicitàries sense autorització, fotografies que poden descarregar-se d’internet sense que ho sapiguem o l’ús de dades sobre ubicació que permeten saber on estan els més petits en tot moment a persones estranyes al nostre entorn. És important saber que l’existència de certes imatges dels nens pot provocar que aquestes siguin usades per a finalitats com la pornografia infantil, el ciberassetjament o la suplantació d’identitat.

Per aquests motius, convé pensar bé si serà o no beneficiós per als nostres fills o familiars menors d’edat que certes imatges seves romanguin a internet. En aquest sentit, és recomanable revisar les condicions de privacitat dels nostres comptes a les xarxes socials, per evitar i assegurar-nos que persones que no coneguem tinguin accés a les fotos.

En definitiva, si es decideix publicar imatges dels menors, s’han de prendre una sèrie de precaucions:
– Restringir al màxim les opcions de privacitat en configurar comptes en xarxes socials.
– Desactivar funcions de geolocalització de les imatges en les quals apareixen menors.
– No pujar fotos dels nens nus

Judit Garrido Fontova és advocada especialitzada en noves tecnologies i protecció de dades

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.