21.5 C
Sant Gervasi
| Divendres 24 de setembre de 2021 |
Publicitat

Sis dones oblidades donaran nom a cinc espais del districte

Les nedadores Carme i Enriqueta Soriano, la pianista Maria Carbonell, l'escriptora Aurora Díaz-Paja i les artistes Angelina Alòs i Maria Luisa Granero entren al nomenclàtor de la ciutat

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Notícies del Districte

El Jardí

El plenari de districte del passat desembre ha aprovat la proposta del Consell de Dones de Sarrià – Sant Gervasi d’incrementar la presència de noms de dona als espais públics del districte, mitjançant sis dones destacades que donaran nom a cinc espais públics que per ara no tenien nom.

Un cop el plenari  ha aprovat la proposta, ara només falta que es completi la tramitació dels cinc expedients i acte seguit es podrà procedir a col·locar les noves plaques.

Els cinc nous espais de la ciutat amb nom de dona

Plaça de Carme i Enriqueta Soriano i Tresserra: nom amb el qual es denominarà l’espai situat entre el carrer Santa Fe de Nou Mèxic i la plaça de Sant Gregori Taumaturg.

Carme Soriano i Tresserra. Barcelona, 1917 – 1996. Primera gran figura de la natació femenina catalana que va dominar tots els estils i distàncies. Va aconseguir 31 rècords individuals i 13 més en equip, que no es van superar fins al cap de 20 anys. Als 10 anys, ella i la seva germana Enriqueta es van fer sòcies del Club Natació Barcelona, i va participar en les travessies del Port de Barcelona, organitzades per aquest club, que va guanyar sis vegades.

Enriqueta Soriano i Tresserra. Barcelona, 1920 – 1983. Juntament amb la seva germana Carme, va ser una de les grans figures de la natació femenina catalana durant els anys 1930 i 1940. Va ser campiona d’Espanya en 10 vegades en la categoria individual. Les seves especialitats van ser el crol i les llargues distàncies.

Jardins de Maria Carbonell i Mumbrú: nom amb el qual es denominarà l’espai situat entre els carrers del Comte de Sert, de Josep Garí, de Collserola i de Carles Pirozzini:

Maria Carbonell i Mumbrú. Barcelona, 1911 – 1988. Pianista catalana. Es va formar a l’Escola Municipal de Música de Barcelona (l’actual Conservatori), on també va ser professora de piano. L’any 1963 va destacar per la interpretació de les 32 sonates de Ludwig van Beethoven. Durant un temps va formar duet amb el seu marit, el violinista Joan Massià. Va viure al carrer de la Ciutat de Balaguer.

Plaça d’Aurora Díaz-Plaja i Contestí: nom amb el qual es denominarà l’espai situat sobre la Via Augusta entre el Passeig de la Bonanova i el carrer Dolors Monserdà.

Aurora Díaz-Plaja i Contestí. Barcelona, 1912 – 2003. Va ser bibliotecària i escriptora. Va publicar nombrosos llibres infantils, i l’any 1982 va organitzar la primera exposició del Llibre Infantil en Català a la Internationale Jugendbibliothek de Munic. També va publicar treballs de biblioteconomia, i va ser col·laboradora de la revista Serra d’Or i altres publicacions. L’any 1998 va ser guardonada amb la Medalla de la Dona de Sarrià – Sant Gervasi.

Plaça de Maria Luisa Granero: nom amb el qual es denominarà l’espai situat entre els carrers de Pomaret i de Terré i el passatge d’Holanda.

Maria Luisa Granero. Barcelona, 1924 – 2012. Artista i dona, nascuda en un temps en què ni una cosa ni l’altra eren fàcils. Ella va encarnar la imatge de la superació i també de la discreció en el tarannà de la seva vida i, per això, es diferencia però es fon entre les altres dones del seu temps que van dedicar les seves vides a la creació. L’experiència la va adquirir treballant per l’escultor Monjo. Va exposar la seva obra per primera vegada el 1942 i des de llavors no va parar de rebre premis i reconeixements. La seva obra es pot trobar per tot Espanya i part d’Europa. Va ser membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i va rebre el guardó de la Medalla de la Dona del Districte el 2006.

Placeta d’Angelina Alòs i Tormo: nom amb el qual es denominarà l’espai situat entre el passeig de la Bonanova, Via Augusta i els carrers de la Mare de Déu de Núria i de Salvador Mundí.

Angelina Alòs i Tormo. València, 1917 – Barcelona, 1997. Va estudiar a l’Escola del Treball de Barcelona, on el seu pare era professor de ceràmica, i on el 1945 va obtenir una plaça de professora. L’any 1951 va fundar el propi taller i va esdevenir una gran representant de la ceràmica contemporània. Va fer nombroses exposicions tant a Espanya com a l’estranger. L’any 1998 es va celebrar la primera Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alòs.

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.