Les ressenyes de la Casa Usher
Casa Usher
Lluís Maria Xirinacs va néixer el 1932 a Barcelona, fill de l’advocat gracienc Enric Xirinacs i de la filla d’un gran industrial de Sant Gervasi, Maria del Carme Damians. Els seus pares, que es van conèixer jugant a tennis al club del Turó, tenien el tarannà de l’alta burgesia barcelonina i van voler educar els seus cinc fills en una rígida exquisidesa que passava per usar el castellà com a llengua familiar, tenir mainadera i cuinera i aprendre a tocar el piano. La guerra els va enxampar estiuejant, i va desballestar per sempre el petit paradís en el qual vivien.
El 6 d’agost del 2007, el dia que feia 75 anys, Xirinacs va pujar a la muntanya per morir-hi sol. El va trobar un boletaire sis dies després.
Entremig, una vida dedicada a la llibertat individual i al compromís col·lectiu des del moviment pacífic i la no-violència, a la recerca de models alternatius de convivència que teoritzessin de manera brillant però que topaven amb una realitat eixuta. Van ser anys de protestes i reclamacions de justícia, de defensar els oprimits, de demanar amnistia per als presos polítics, autonomia, referèndum per a la monarquia, escola laica o abolició de la pena de mort entre d’altres metes.
Jordi Lara novel·la una història que està entre l’assaig, la biografia, la crònica i el gènere negre. I que a partir d’un personatge que va ser incòmode per a molts i amb la complicitat dels qui van ser amics i companys, parla de la llibertat, el compromís, la vida i la mort. I aconsegueix lligar una època i una manera de fer amb l’actualitat, sense jutjar ni alliçonar, des del respecte i un cert punt d’admiració, nostàlgia i astorament.
Una lectura que, com el propi Xirinacs, no et pot deixar indiferent.
La idea que ha pres més força després de la nostra lectura és que es tractava d’un home que sabia de tot, i tot ho lligava: religió, física, història, filosofia, política, economia… i que va voler fer més habitable el món.