Dijous 30, maig 2024
23.5 C
Sant Gervasi
23.5 C
Sarrià
Publicitat

Sobre la Festa Major

Publicat el 9.6.2017 13:00

Política de barri

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

Sant Gervasi té la particularitat d’estar formada per barris amb característiques
úniques i molt diverses. I a cada barri li agrada organitzar la Festa Major segons
la seva tradició i costums. Però és difícil que tots els barris tinguin una Comissió
de Festes popular prou forta per organitzar la seva Festa Major.

Publicitat

— Davant aquesta situació, quin ha de ser el paper del govern del districte?
— Com es podrien potenciar les comissions de Festes?
— Caldria un ens comú per coordinar les comissions i que puguin establir una ajuda mútua?

Publicitat

Montse Cantín i Mas, Grup Demòcrata

Sant Gervasi, vila de barris històrics com Turó Parc, Laforja o Cassoles, de forta personalitat i des de 1984 dos barris distints: Bonanova i Galvany; però Sant Gervasi en té una, d’ànima. Mantenir la memòria està en mans dels veïns organitzats a partir de les associacions que els darrers anys han fet una gran feina per treballar plegats. El treball en xarxa no és senzill ni intranscendent; suposa un gran esforç per optimitzar el factor humà, sempre voluntari, i dels recursos materials, que són fonamentalment públics. El paper del govern del Districte és conèixer els barris per encertar en les prioritzacions; els barris poden gaudir d’una eina social molt interessant, les federacions d’entitats: espai de col·laboració per a projectes de cocreació i consolidació de xarxes; on la xarxa és fer barri i els barris són identitat i qualitat de vida. Sumar voluntats per a una idea: participar en la cohesió i la confluència d’interessos de tothom.

Josep Guillén, PPC

Des del Grup Municipal del Partit Popular al Districte de Sarrià-Sant Gervasi creiem que els dos  barris que conformen Sant Gervasi, Galvany i Bonanova tenen una gran vitalitat i un gran dinamisme social, cultural, comercial i associatiu i això en part és  gràcies a les associacions de comerciants i de veïns que conformen Sant Gervasi. Aquestes associacions són les que promouen i fan possible que s’organitzin les Festes Majors dels barris, encara que a Sant Gervasi no existeix una comissió de Festes, seria positiu per un Major dinamisme del Districte, que les associacions de veïns i comerciants, juntament amb el govern municipal del Districte, poguessin crear una comissió de Festes, la qual ja existeix al barri de Sarrià, però no a Sant Gervasi.

Cal recordar que al juny se celebra la Festa Major de Sant Gervasi, però cada associació de veïns i comerciants organitzen les seves activitats, sense una coordinació comuna, que seria positiva per una millor organització de l’espai públic i per aconseguir una Major implicació i participació dels veïns del barri.

Ivan Bello, C’s

Des del nostre grup municipal considerem que les Festes de barri son més que unes activitats lúdiques, ja que representen una mostra de la seva identitat i ajuden als barris a mantenir la seva vitalitat e incrementar el seu sentit com a comunitat, fomentant així la germanor i la convivència entre els veïns. Per tot això, considerem que el Govern del Districte ha de potenciar més les Festes de barri, i principalment, ajudant a crear comissions de Festes allí on no hi hagi o tingui dificultats, o enfortint les ja existents. Les ajudes podien ser tant econòmiques com les subvencions, com no econòmiques com les aportacions de materials o cessions d’espais. Malauradament, creiem que aquest Govern no està fent els esforços necessaris per potenciar les Festes dels nostres barris com demostra que en el pressupost municipal estem a la cua en dotacions pressupostaries, afectant directament a les subvencions de les Festes de barri.

Guillem Casals, ERC

Des d’Esquerra Republicana entenem que seria bo potenciar les diferents Festes Majors del districte, com a espais històrics, culturals, i que demostren la vitalitat de cadascun dels barris. En aquest sentit, creiem que caldria millorar el procés de subvencions, eliminar l’excés de burocràcia que sovint suposa una barrera per moltes entitats del districte a l’hora de dur a terme la seva activitat. Entenem que la tasca del govern del districte, de l’ajuntament en si, és arribar allà on no arribi el teixit associatiu. El govern ha de ser proactiu, no esperar que passi quelcom o conformar-se sinó anticipar-se i buscar totes les vies possibles per ajudar que les diferents Festes Majors continuïn creixent. Tot i que podria ser una bona opció crear un ens, o generar un espai, que coordini o prengui decisions pel conjunt de les Festes, és bàsic que es respecti la identitat de cada barri, les seves tradicions i les seves costums.​

Joan Manel del Llano, BeC

És molt positiu que cada un dels barris de Sant Gervasi tingui la seva pròpia Festa Major, més o menys gran, perquè això fomenta el sentiment de pertinença al barri. Per això, en primer lloc, agraïm la tasca que fan any rere any els grups de persones promotores d’aquestes Festes. Actualment el districte es reuneix amb les comissions de Festes per acordar programes i facilitar-los infraestructures, mitjans i vigilància, i a més, els dona suport en la comunicació i difusió dels actes. Volem potenciar les comissions a cada barri perquè siguin el més àmplies possibles i recullin al màxim totes les sensibilitats veïnals; en aquest sentit, la implicació de centres cívics, casals de barri i altres entitats de barri és clau a l’hora de coordinar els actes, fer xarxa i eixamplar la participació del veïnat. Pensem, també, que seria bo assolir més diàleg i coordinació entre les comissions de Festes, tant perquè intercanviïn experiències com perquè s’ajudin mútuament.

Blas Navalón, PSC

La Festa Major és un dels esdeveniments més importants dels barris on se sol aglutinar l’esforç dels veïns i comerciants. Cada barri te la seva fórmula per auto organitzar-se segons la seva manera de fer. Les fórmules són diverses, no hi ha cap fórmula ni millor ni pitjor, ja que cada barri és diferent i finalment el que importa és el resultat final de la Festa i la seva pluralitat, és a dir, que amb la Festa se sentin representats tots els ciutadans del barri. El paper del districte ha de ser precisament aquest, afavorir la pluralitat, la cultura en tots els seus aspectes i ajudar i tutoritzar en tot moment els organitzadors, siguin entitats petites o grans, per a què la Festa Major sigui un èxit. Per això, tenim una estructura tècnica amb un equip humà excepcional a la Direcció de Serveis a les Persones i el Territori que tenen com a missió garantir aquest èxit.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.