Dimarts 28, maig 2024
18.6 C
Sant Gervasi
18.5 C
Sarrià
Publicitat

Sobre la gestió dels llums de Nadal

Publicat el 9.11.2016 9:30

política de barri

Carme Rocamora 
(@CarmeCRS)

Aquest mes que ja ens acosta al Nadal preguntem als partits polítics sobre la il·luminació nadalenca dels principals carrers de Sant Gervasi.

Publicitat

Com s’hauria de gestionar:
– És una mesura adequada, o se’n pot prescindir?
– És una activitat sostenible? La seva despesa energètica i econòmica és difícil de justificar
– La durada, gairebé d’un mes i mig, és excessiva?
– Qui ho ha de pagar? Els comerços, l’Ajuntament, o a mitges?
– Com de selectiu s’ha de ser a l’hora d’il·luminar certs carrers? Només s’haurien d’il·luminar els principals eixos comercials o tota iniciativa és bona?

Publicitat

Montse Martín, CiU

Considerem que la il·luminació de Nadal és una mesura adequada que afavoreix el petit i mitjà comerç de barri en aquestes dates. A més a més, l’ús de llums LED ha permès assolir nivells d’eficiència molt bons. Cal tenir en compte que aquesta activitat té un gran retorn per als comerços i la ciutat. La durada no és excessiva, en els últims anys s’ha reduït en un 75% la despesa energètica. Tot i així s’ha de poder plantejar – consensuadament amb els comerciants– una racionalització d’aquest període. Considerem que l’actual sistema de finançament és prou bo, ja que permet establir un estàndard de qualitat compartint la despesa entre ajuntament i els qui fan el veritable esforç: els comercials. L’ajuntament ha de donar prioritat al petit comerç i mitjà comerç, zones de mercat i a tots els eixos comercials del barri: aquests són els que han de tenir més protagonisme en aquestes dates.

Óscar Ramírez, PPC

La il·luminació nadalenca sempre ha estat present en els nostres carrers engalanant-los en aquesta època de l’any, aportant un caliu molt especial als nostres barris. En aquest aspecte considerem que és una mesura totalment necessària per donar un impuls als comerços presents en el barri, i alhora oferir als veïns uns carrers més festius propis del Nadal.  Hem sentit una diversitat d’opinions respecte a la durada i a la seva sostenibilitat, nosaltres en aquest aspecte, considerem que la seva durada és adequada per tal de dinamitzar el comerç i engalanar els nostres carrers durant el Nadal, una festivitat que representa tota una tradició i que sempre hem celebrat amb orgull a la nostra ciutat. Entenem que s’han de cercar fórmules per fer front a les despeses entre l’Ajuntament i els comerços. La disposició d’aquest servei hauria de ser visible en els carrers principals i eixos comercials, sense afectar en cap moment al descans dels veïns. Nosaltres entenem que qualsevol iniciativa que aposti per la dinamització del comerç i l’oferiment d’un ambient nadalenc als barris és bona.

Ivan Bello, C’s

La il·luminació nadalenca és un factor molt important pel nostre comerç de proximitat ja que fomenta les vendes, crea llocs de treball, dinamitza l’activitat econòmica dels barris, i alhora, augmenta la recaptació de les administracions mitjançant el pagament de l’IVA de consum.

És una activitat sostenible, tant des d’un punt de vista econòmic, com de despesa energètica. En el primer cas s’ha de destacar que la seva inversió és molt baixa. Com exemple, tenim que el cost de la il·luminació nadalenca del any 2014 va ser de 1,3 milions per l’Ajuntament, més un altre milió aproximadament que varen aportar les associacions de comerciants, un cost perfectament assumible tenint en compte els beneficis que reporten. Respecte a la despesa energètica, s’ha de dir que actualment si que és sostenible, ja que ara s’utilitzen bombetes LED que fa que la despesa elèctrica sigui només de 10.000 € (en front de les 200.000 € de fa uns anys).

Sobre la manera de distribuir la despesa, hem de dir que és fonamental que per part de l’Ajuntament es pagui preferentment la il·luminació dels eixos comercials i els seus voltants, veritables dinamitzadors econòmics dels nostres barris, mentre que les zones mes allunyades dels eixos deurien ser costejades pels comerciants.

Guillem Casals, ERC

Des d’ERC creiem que aquesta és una mesura adequada, és evident que la il·luminació nadalenca dóna vida als carrers i potencia el comerç de proximitat. Defensem que sigui una mesura que es faci amb seny, fent especial èmfasi en il·luminar els principals eixos comercials o les zones de més activitat dels diferents barris del districte. Ara bé, és important que no hi hagi una gran despesa energètica -ni econòmica ni ambiental- i per això apostem per llums LED, més eficients i més sostenibles. Considerem que per tal de no malbaratar recursos, no cal que la campanya duri un mes i mig, per això proposem que aprofitant els primers dies de desembre, s’iniciï la campanya nadalenca que acabi el 6 de gener, sent el cost compartit entre l’administració i el sector comercial.

Joan Manel del Llano, BeC

La il·luminació nadalenca, ben gestionada i ajustada al seu fi, és a dir, fer atractius els eixos comercials i el comerç de proximitat a la gent que vol comprar durant les festes, reforça aquests comerços davant les grans superfícies. L’Ajuntament ha d’afavorir els carrers i zones amb dificultats però amb potencial per revifar-ne la vida social i comercial. Som partidaris, doncs, d’acompanyar l’enllumenat amb activitats al carrer com les promogudes l’any passat, a fi de consolidar, més enllà de les festes, els vincles entre veïnat, entitats de barri i comerç de proximitat. Tot plegat mitjançant una il·luminació cada cop més sostenible, seguint la tendència iniciada el 2015, en què es va consumir força menys energia que el 2014.

Daniel Mòdol, regidor

La il·luminació dels carrers per Nadal és una iniciativa comercial, que contribueix, conjuntament a moltes altres que les associacions, entitats i comerciants impulsen, a la promoció del comerç de proximitat. Un comerç que, recordem, és un element clau en la vertebració urbana i la cohesió social. Com la resta d’activitats, aquesta s’ha anat adaptant any rere any a les millores tecnològiques que faciliten una major sostenibilitat, alhora que s’ha acordat un calendari amb els impulsors, cercant sempre l’equilibri entre les finalitats i els costos. I també com altres activitats poden rebre suport municipal mitjançant subvenció. El disseny i la innovació, són valors a fomentar, per aconseguir un enllumenat nadalenc identificat amb la ciutat i els barris

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.