Diumenge 03, desembre 2023
7 C
Sant Gervasi
7 C
Sarrià
Publicitat

Sobre l’oci nocturn

Publicat el 26.1.2018 9:30

Política de barri

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

Sant Gervasi té zones d’oci nocturn molt actives, especialment als barris de Galvany i la Bonanova. Un oci que gaudeixen persones adultes però també molts joves. Al mateix temps que és un fet dinamitzador, també causa malestars als veïns que viuen en aquestes zones, atès que es produeixen sorolls en hora de descans nocturn, ja que tot i que les terrasses tanquin, sovint s’aglomera gent fora de les portes de les discoteques i bars fins a la matinada, per fumar o bé per xerrar. En diverses ocasions els veïns han hagut de demanar intervenció als mossos, i més d’un cop la situació s’ha convertit en una qüestió d’ordre públic. Hi ha qui pensa que la solució passaria per la presència de més agents de seguretat, altres, que és un tema d’educació i que s’hauria de potenciar la conscienciació social.
—Quin és el vostre model d’oci?
—Com el regularíeu i el gestionaríeu, per tal que sigui positiu tant per als que gaudeixen de la festa com pels veïns que viuen a la zona?

 

Publicitat

Jordi Martí, regidor president GMD
L’oci nocturn que provoca molèsties i fins i tot problemes d’ordre públic al districte es troba concentrat en algunes zones concretes, conegudes pel govern municipal. Per fer front a aquest fenomen cal concertar esforços per part de totes les parts implicades, i sobretot, voluntat política de fer-hi front de manera permanent. D’una banda cal que els propis establiments de concurrència pública posin els mitjans propis necessaris per controlar sorolls i molèsties als veïns. Cal també l’impuls de campanyes de sensibilització dirigides als clients d’aquests establiments; però sobre tot la presència de la Guàrdia Urbana a les hores més conflictives per prevenir actituds incíviques, i també fer complir les ordenances municipals, aplicant les sancions que aquestes preveuen en cas d’infracció. En darrer terme cal que el govern del districte sigui més proper i eficaç davant les queixes i denúncies dels veïns afectats per sorolls i conductes incíviques, així com més atenció a les necessitats de neteja de l’espai públic en el que s’acumula la brutícia, especialment els caps de setmana.

Publicitat

Josep Guillén, PPC
Creiem que els dos barris que conformen Sant Gervasi, Galvany i Bonanova, tenen una gran vitalitat i un gran dinamisme social, comercial i associatiu i això en part és gràcies a les associacions de comerciants i als gremis de restauració i d’oci nocturn. El sector de l’oci nocturn és molt important a tota la ciutat, i també a Galvany, que és el barri del districte on es concentra tota la seva oferta. La manera de fer-ho compatible amb el descans veïnal, amb les conseqüències que pot comportar a vegades, passaria per més civisme i educació de les persones que decideixen sortir de festa, i que sovint no respecten el descans dels veïns que viuen a prop de zones d’oci nocturn. Una mesura que també és necessària és la presencia policial en aquestes zones, per garantir la seguretat al carrer i sancionar a les persones que tinguin conductes incíviques o de vandalisme. El civisme és l’eina bàsica per fer compatible el descans del veïns, i les persones que surten de festa per les zones d’oci nocturn.

Pedro Miret, Cs
Des de Ciutadans considerem que tothom té dret a gaudir del seu temps lliure, però sempre amb el principi que els drets de les persones no poden coartar ni limitar els drets de la resta. Oci SÍ, però respectant SEMPRE el descans dels veïns. El que no pot ni ha de passar és que hi hagi zones on gairebé sigui impossible dormir, sobretot i fonamentalment des dels dimecres a la nit fins als diumenges. Creiem que en aquestes zones la presència d’agents cívics i policials ha de ser major, però com a mesura preventiva. En els plens del districte dels mesos de juny i octubre de 2016, Ciutadans va presentar una pregunta i un prec sol·licitant millorar el pla d’actuació amb els agents cívics per difondre i potenciar la bona convivència entre els usuaris dels locals d’oci nocturn i els veïns de l’entorn. La pregunta va ser contestada positivament i el prec acceptat. Les queixes continuen…

Guillem Casals, ERC
Des d’Esquerra Republicana entenem la problemàtica i les queixes veïnals que se’n deriven. És cert, i es fa evident, en especial, les nits de dijous, divendres i dissabte, que la concentració de locals d’oci nocturn generen malestar en el veïnat de la zona. A vegades, pels sorolls produïts dins dels locals –i on, per tant, caldria revisar que compleixin les característiques pertinents d’aïllament de so, aforament o volum- però, habitualment, les queixes venen per les situacions en els entorns. És per això que cal, primer, demanar als privats que gestionin les àrees properes al local garantint un nivell de civisme i compliment de les ordenances municipals.
Ara bé, és cert que cal apostar per un model d’oci nocturn més plural, impulsant per exemple en equipaments juvenils una oferta més saludable però estimulant pel jovent barceloní. Cal, evidentment, millorar la convivència amb el veïnat impulsant noves mesures que la garanteixin i recuperar iniciatives com el Pacte del Silenci –o similars- que continuïn avançant cap a una conscienciació social envers el civisme.​

Joan Manel del Llano, BeC
D’un temps ençà, a Barcelona el lleure s’associa fortament a concórrer a zones d’oci nocturn, amb els impactes negatius que implica sobretot a l’espai públic i quant a consum excessiu d’alcohol per part del jovent. Per trencar aquest lligam i avançar vers al dret al descans veïnal i un oci nocturn beneficiós per a tothom, cal visió de ciutat i considerar molts factors: tipus de públic, locals i espai urbà; turisme… Des del districte, treballem amb dispositius especials en les zones més conflictives (més controls de la Guàrdia Urbana, promotors cívics, sonòmetres al carrer, coordinació amb els serveis de neteja, inspeccions als locals…), accions que cal acompanyar de la visió àmplia esmentada. Així, mesures com la reordenació d’espais; el compliment normatiu en promoció i venda, sobretot a menors, de begudes alcohòliques; la prevenció universal del consum d’alcohol i altres drogues; programes d’oci saludable, i la desbanalització del consum de drogues, o materials per a turistes, ja s’inclouen en els plans municipals aprovats.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.