Divendres 01, novembre 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.8 C
Sarrià
Publicitat

Stefan Zweig més enllà de l’escriptura

L'exposició de Wiesenthal va recórrer la trajectòria vital de l'assagista, biògraf i novel·lista Zweig partint del seu naixement l’any 1881 a Àustria fins a la seva mort a Brasil

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 23.10.2018 9:00

Arts i Lletres

Marta Trius

Segurament la figura i obra de l’escriptor Stefan Zweig és molt coneguda per a molts, no obstant això, multitud d’anècdotes íntimes que ens aproximen més al Zweig persona se’ns escapen de les mans a gairebé tots, i dic gairebé perquè a l’escriptor Maurici Wiesenthal no li passa el mateix que a la majoria de nosaltres, i així ho va demostrar el passat 2 d’octubre a la xerrada que va oferir a la llibreria Casa Usher.

Publicitat

L’exposició de Wiesenthal va recórrer la trajectòria vital de l’assagista, biògraf i novel·lista Zweig partint del seu naixement l’any 1881 a Àustria fins a la seva mort a Brasil. Home de talent i enemic de la intolerància, Zweig posseïa un gran esperit internacionalista que el va portar a viatjar contínuament buscant sempre en aquests viatges coses noves i diferents. Si bé escrivia en alemany, va saber sempre diferenciar a la perfecció la seva veritable pàtria Àustria, del país veí Alemanya, encara que tal com va explicar Wiesenthal: “Zweig sempre va lluitar per la defensa dels vells ideals d’Europa que no eren altres que els ideals dels seus propis pares.” D’aquesta manera es va convertir en un fill privilegiat de la cultura europea sent el seu somni viure viatger: “Per Zweig casa era sinònim de presó”, és precisament per això que va viure en diferents llocs al llarg de la seva vida: Londres, Suïssa, París, Salzburg, Bath, Nova York…

Publicitat

En definitiva la vida de l’escriptor austríac va estar molt marcada per les dues guerres mundials, ja que era un absolut defensor de la pau. Precisament el seu convenciment que l’Alemanya nazi guanyaria la Segona Guerra Mundial li va portar a emigrar a Brasil amb la seva segona dona en 1941, i va ser precisament allà on es van suïcidar el febrer de 1942 poc després d’acabar la seva autobiografia El Mundo de Ayer. Memorias de un Europeo, que va aparèixer pòstumament l’any 1944.

Durant tota la xerrada a la Casa Usher les paraules de Wiesenthal van sonar com si realment hagués conegut en persona a Zweig i és que la seva eloqüència i sentiment cap a l’escriptor austríac són realment rellevants. Tant és així que no descarta escriure una biografia sobre la figura de Zweig sempre que la seva energia i salut l’hi permetin, va recalcar. Per donar per conclosa aquesta interessant xerrada, Wiesenthal va fer referència als migrants que avui dia vénen a Europa a la recerca d’una feina i una vida millor, i va alçar la veu a l’esperança que molts d’ells busquin i trobin a més el veritable tresor d’Europa, la cultura i el savoir faire que va caracteritzar a l’època de Zweig i que encara avui forma part de la nostra essència.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.