Dissabte 20, abril 2024
11 C
Sant Gervasi
10.9 C
Sarrià
Publicitat

Tinc artrosis als genolls. Què puc fer i què no?

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Sobre fisioteràpia

Jordi Bertran

L’artrosi als genolls no és res més que el desgast que pateix el cartílag. De fet, és quelcom natural amb el pas del temps i és molt freqüent a partir dels 55 anys. Quan comencen les molèsties en aquesta articulació és molt bo saber que et pot ajudar a millorar i que et pot perjudicar.

 

Publicitat

Què puc fer?

Publicitat

1. Vigilar el seu pes I les càrregues que porti. Recordi que els genolls són articulacions de càrrega. Tot quilo de més que porti recau sobre ells. Per tant, si té sobrepès, miri de corregir-ho i no vagi carregat (utilitzi un carretó per anar a comprar).
2. Faci exercici suau de manera que no li provoqui dolor. Si no té varius, pot posar-se una mica d’escalfor abans de fer-lo, i un cop hagi acabat de fer exercici pot utilitzar el fred (gel) durant 10 minuts (vigili!!, el gel pot cremar).
3. Els exercicis a realitzar són d’amplitud articular (desplaçant la cama sobre el llit, estirar i doblegar fins al límit, sense fer-se mal) i de potenciació de la musculatura de la cuixa (quàdriceps i isquiotibials). En aquest cas, la millor manera d’aprendre quins són els adients per les seves circumstàncies és consultar amb un fisioterapeuta.
4. Quan ja es trobi millor pot practicar algun esport, sempre sense fer excessos, com ara: Natació, bicicleta estàtica (amb molt poc fre i el seient ben amunt), bicicleta el·líptica i caminar per terreny pla. En qualsevol cas, la durada de l’exercici ens l’ha de donar l’aparició de dolor, fet que hem d’evitar i parar abans que aquest aparegui.
5. Utilitzar calçat amb bon amortiment (amb sistemes d’absorció de xoc com càmeres de gel o d’aire, o materials especials).

Què haig d’evitar?

1. Engreixar-se i anar carregat. Controli el seu pes, és molt important.
2. No s’agenolli.
3. No tingui els genolls molt de temps doblegats. De tant en tant, estiri’ls.
4. No faci exercici si està molt adolorit o s’ha inflamat el genoll (pot ser que en determinats moments requereixi més repòs que en d’altres).
5. No practiqui cap esport que condicioni salts, córrer, pujar i baixar escales, etc.
6. Eviti la vida molt sedentària, ha de trobar la manera d’adaptar la seva capacitat d’exercici a les seves molèsties.
7. No permeti que la inflamació, que es pot anar presentant al llarg de l’evolució de l’artrosi, s’estabilitzi i es cronifiqui. Consulti al seu metge o fisioterapeuta: amb antiinflamatoris o amb tractament fisioteràpic podem disminuir el temps de durada de la inflamació i retornar a la seva vida anterior.

Jordi Bertran és fisioterapeuta, fisiobcn.eu

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí