Publicitat

La torre Joan Pujol, modernisme al cor de la Bonanova

L'edifici, unifamiliar i d'estil modernista, va ser obra del famós arquitecte Enric Sagnier i es va acabar de construir l'any 1926

spot_img

Publicat el 29.10.2023 6:00

Arquitectura

Jaume de Oleza

La torre Joan Pujol és un edifici unifamiliar catalogat, obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, construït l’any 1918, és d’estil modernista, situat al passeig de la Bonanova número 64. És dels pocs habitatges unifamiliars que encara es conserven en aquest carrer. L’edifici és de planta gairebé quadrada, i correspon a un habitatge de gran superfície, que consta de planta baixa i dues plantes d’alçària. L’edifici es va construir en dues fases, la primera l’any 1912, i posteriorment l’any 1926, la part oest de l’edifici.

Publicitat

Tot i la senzillesa de la volumetria, posseeix molts detalls ornamentals. És una construcció compacta, amb les obertures de façana disposades d’una forma asimètrica, contrastant amb el volum geomètricament gairebé cúbic. La porta d’entrada situada a la façana del passeig de la Bonanova, disposa d’una cancel·la de ferro forjat, que conjuntament amb la rematada superior realitzada en pedra on s’aprecien dues figures esculpides, dibuixen un detall estètic digne d’esment.

Publicitat
L’arquitectura de la Torre Joan Pujol © Laia Melero

De la mateixa manera, a la planta baixa amb façana al passeig i a la façana lateral, s’observa un conjunt de dues finestres i un altre de tres finestres contigües, on en totes destaquen les seves llindes treballades en pedra. Un detall escultòric, en què es distingeix a cada costat de cada conjunt, dues escultures de dos caps que miren cap a l’exterior, com si vigilessin d’alguna manera les finestres. A la primera planta destaca una tribuna també construïda en pedra, que està rematada per uns pinacles amb motius florals.

Detalls de la Torre Joan Pujol © Laia Melero

És interessant la construcció dels balcons en pedra de forma lleugerament corba, amb motius vegetals, que emmarquen un calat de barrots. Una petita motllura diferencia la planta baixa de la planta primera, i aquesta darrera també es diferencia de la darrera planta, per mediació d’una altra motllura més treballada amb detalls escultòrics.

Façana de la Torre Joan Pujol © Laia Melero

Un petit sortint de forma ondulant a manera de voladís, aguantat per unes petites mènsules, envolta l’edifici. Un concepte arquitectònic que contribueix a diferenciar la part superior del terrat. Aquesta darrera està revestida amb un trencadís de fons blanc amb franges verticals de color. 

Torre Joan Pujol al passeig de la Bonanova © Laia Melero

L’any 1966 l’arquitecte Víctor F. Morales Mendizábal va projectar el cos del garatge, i el 2016 l’edifici es va reformar recuperant algun detall de la façana.

Casa Pujol
Dibuix de la Casa Pujol © Jaume de Oleza

Notícies relacionades

La torre Ignacio Portabella

L'estil de la casa situada a l'avinguda Tibidabo i construïda per Josep Pérez i Terraza és una barreja d'influències que van des de l'historicisme i l'eclecticisme fins al modernisme

Barris i carrers de Sarrià, Sant Gervasi i Vallvidrera

El centenar d'articles publicats anteriorment a El Jardí són ara ordenats, ampliats i articulats en forma de llibre

La Torre Joan Llusà, un edifici inspirat en l’arquitectura neoclàssica parisenca

L'antiga casa d'estiueig de l'Avinguda Tibidabo actualment acull la seu de l'Institut Superior de Dret i Economia

La Casa 1736 de H arquitectes, Premi FAD 2024, al detall

L'edifici ha estat guardonat per desafiar l’arquitectura domèstica tradicional i establir una relació única amb la llum i l’aire
spot_img

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

L’Ajuntament inicia el projecte de soterrament del cablejat de Ganduxer

Al consell de barri de les Tres Torres, Districte també anuncia que descarta simplificar la línia V9 per l'alta afluència en horari escolar

Quins edificis de Sarrià-Sant Gervasi participen en les Setmanes d’Arquitectura 2025?

Del 12 de maig al 28 de juny, nou espais del districte acullen exposicions, concursos i tallers, entre altres

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí