Dilluns 26, febrer 2024
11.4 C
Sant Gervasi
11.3 C
Sarrià
Publicitat

Ucraïna-Rússia. Un perquè d’aquest conflicte?

"L'economia mundial trontolla per les sancions i la falta de subministraments", opinió de Joan Buscà

Publicat el 15.5.2022 6:30

Opinió

Joan Buscà i Ambrós

Amb les conseqüències de la pandèmia, l’economia mundial entra en un nou estat que la majoria dels experts hem qualificat de l’economia del 99. Què significa? Vol dir que, el 99 % de la població mundial tenen la mateixa riquesa que la resta: l’1 %. Si la població mundial és de 7.800 milions de persones, 78 milions de persones tenen la mateixa riquesa que la resta. Dades publicades pel Banc Mundial i ratificades per una institució internacional com OXFAM. Aquesta desigualtat de riquesa provoca que cada dia moren 25.000 persones (17.000 infants) per falta d’aliments i recursos. L’economia del 99 podria ser l’inici d’una “economia de guerra”. Podria ser aquest un dels perquè de l’inici del conflicte Ucraïna-Rússia?

Publicitat

La superfície de Rússia és de 17,13 milions de km². La d’Ucraïna és de 603.548 km². La població de Rússia és de 147 milions d’habitants. La d’Ucraïna és de 41,4 milions. El PIB de Rússia és de 1.600 bilions/€. El d’Ucraïna 135.966 milions/€. Les forces i arsenal militar de Rússia és 7 vegades més gran que el d’Ucraïna. Rússia és el segon país del món que fabrica i exporta més armament militar. Ucraïna, després de ser el tercer país amb més armament nuclear, el 1991 deixa de ser una república soviètica per ser un país totalment independent. En el món hi ha 15.000 “botons vermells” (bombes atòmiques). Rússia disposa de 6.800 “botons vermells”. Un altre perquè d’aquest conflicte?

Publicitat

La història recorda que, les dues grans guerres mundials (1914-1918 i 1939-1945) han tingut l’inici i escenari en el centre del continent Europeu. El 1945 comença la “guerra freda” que acaba el 1989 amb la caiguda del Mur de Berlín i la segregació de les 12 repúbliques de l’URSS (1991). També s’elimina el “Pacte de Varsòvia”, el contrapès soviètic a l’OTAN. Comença un nou ordre mundial, sense asseure en una taula. Comença una ampliació de l’OTAN cap a l’est d’Europa, responent a una petició sobirana dels països de l’antiga URSS.

Pot ser que ara Rússia vulgui retrocedir i recuperar l’orde sorgit a Europa el 1991 (l’antiga URSS)? Un altre perquè d’aquest conflicte? De moment, no hi ha respostes a aquests perquè del conflicte? Hem d’esperar.

Mentrestant, l’economia mundial trontolla! Per les sancions i la falta de subministraments.

Rússia és el principal productor de gas i el tercer de petroli del món. Rússia exporta el 78 % del gas i el 53 % de petroli. Exporta fonamentalment a Europa. No hi ha massa alternatives per cobrir aquests subministraments bàsics a Europa. Rússia rep d’Europa més de 700 milions/€ diaris per aquestes exportacions. Ucraïna i Rússia són el graner d’Europa. Europa els hi compra més del 42 % dels cereals. En concret, més del 50 % del blat ve d’aquests dos països. El 70 % del gira-sol ve d’Ucraïna i Rússia. El consum d’Espanya d’oli de gira-sol és de 185 M/litres/any. Rússia té les principals mines de níquel, or, plom, safirs, plata i zinc del món. Grans extensions de ramaderia. Principal productor de fusta del món (Sibèria). Rússia importa d’Europa el 50 % de la maquinària i transports. El 22 % amb productes alimentaris i el 16 % de productes químics. No fa falta ser un expert per endevinar que aquestes xifres econòmiques fan i faran trontollar l’economia mundial durant bastant de temps.

“Més inflació i menys creixement”, Banc d’Espanya, dixit.

Joan Buscà i Ambrós és economista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.