Societat
Sergi Alemany, Carme Rocamora
- Un pis d’una habitació sense balcó a 875.000 euros: nous detalls del projecte especulatiu a Can Raventós
- Defensem Can Raventós protesta abans del primer ple del districte: “Ajuntament, seu a negociar”
La lluita per salvar el jardí de Can Raventós com a refugi climàtic de titularitat pública a Sarrià, evitant la construcció de 53 pisos de luxe, suma un nou episodi. Existeix un document jurídic encarregat per l’Ajuntament que apunta cap a una irregularitat en el disseny del pla urbanístic. Concretament, al fet que no es respecta la necessitat de preservar un marge de 10 metres de zona enjardinada al voltant de la façana de l’antiga masia centenària de Can Raventós. El Jardí feia més de mig any que demanava aquest escrit a l’equip d’Ada Colau, en el mandat anterior al govern municipal, però aquest sempre es va negar a compartir-lo amb el diari. Ara, ha estat Nació qui l’ha fet públic.
El document, que surt d’una consulta jurídica que va encarregar la gerent d’Urbanisme durant el darrer mandat, Laia Grau -sota la direcció política de Janet Sanz-, té com a resposta dels advocats consultats que part de l’edificació projectada no respecta el Pla Especial de protecció de Patrimoni arquitectònic de Barcelona, donant la raó a la lluita de la plataforma veïnal Defensem Can Raventós. El Pla especial i de Millora Urbana de Can Raventós aprovat per l’Ajuntament de Barcelona fa tres anys, contempla deixar poc més quatre metres de distància amb la masia en el cas de la trentena de pisos que es volen aixecar tocant al carrer Fontcoberta. Després, hi ha els 19 pisos restant que es volen construir a tocar del carrer Bonaplata, on fa poques setmanes han entrat els primers camions d’obra, s’ha tirat un mur a terra i s’han talat una quinzena d’arbres.
ERC i els comuns demanen salvar el jardí com a refugi climàtic
Aquest dimarts a la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament ERC i els comuns han presentat dos precs demanant salvar el jardí de Can Raventós responent a la demanda veïnal. Per part dels republicans, la seva portaveu Elisenda Alamany ha dit parlar amb la “tranquil·litat i la consciència” de ser l’únic grup municipal que va votar en contra de l’aprovació del pla urbanístic a Can Raventós el mandat passat. “No pintava gaire bé” amb la poca informació que es tenia, ha dit la republicana, que ha criticat a Barcelona en Comú que votés a favor del planejament i ara demanin salvar el jardí històric, un espai verd natural ja existent: “Sentim perplexitat”.
Per part dels comuns ha intervingut Janet Sanz, tinent d’alcaldia d’Urbanisme el mandat passat, que ha instat el nou Govern municipal a tornar a seure amb la propietat, com van fer ells “si és que hi ha voluntat política”, i arribar a un acord de permuta del terreny. Sanz ha dit que l’informe de patrimoni amb què van treballar el mandat passat era “favorable” i que, després de les denúncies de Defensem Can Raventós van començar a fer “consultes jurídiques” que han acabat ara amb aquest document avançat per Nació.
El doble prec ha estat rebutjat pel Govern municipal a través de l’actual tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, que ha etzibat a Janet Sanz que l’Ajuntament “executa avui” les decisions preses durant els dos últims mandats, recordant que el projecte “es va elevar des d’Ecologia Urbana”, àrea en mans de Sanz durant el govern anterior. “L’anterior govern no va revocar d’ofici l’expedient i no podem fer res“, ha sentenciat Bonet. Això ha fet enfadar Sanz, que li ha recordat que ella va haver de fer front a una sentència judicial sobre una obra de pisos de luxe semblant al carrer Dalmases 63, a les Tres Torres, que venia d’anteriors mandats. Aleshores, l’Ajuntament de Barcelona va haver de pagar 15 milions d’euros per resoldre la revocació del pla urbanístic.