Dijous 30, maig 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

Un nou nom pel carrer d’Alfons XII

Publicat el 21.3.2017 9:30

Galvany – Turó Parc

Jordi Llorach i Cendra

L’Ajuntament de Barcelona vol canviar els noms d’alguns carrers de la ciutat. Convindria aprofitar l’ocasió perquè al nomenclàtor ciutadà no hi figuri cap referència política o tendència ideològica. D’aquesta manera, tothom se sentiria més còmode i els nostres descendents s’evitaran fer nous canvis en el futur. Sempre que sigui possible, opino que el millor és emprar noms “neutres”, sobretot de tipus geogràfic, històric o popular relacionats amb els llocs per on transcorre el carrer afectat. Un d’ells, és el carrer d’Alfons XII.

Publicitat

Quan Sant Gervasi de Cassoles era un municipi independent, constava de tres districtes: Bonanova, a la part nord, amb els barris del Puig i de Craywinckel, Putxet, a l’est, amb els barris de Beltran i Farró, i Lledó, al sud, amb el barris de Galvany i Laforja. El nom de Lledó o Lladó tenia l’origen en una antiga masia situada on ara hi ha els carrers de Tavern i Rector Ubach, amb terrenys que ocupaven l’actual zona de Laforja. Segurament des d’èpoques romanes, aquests paratges han estat travessats per una via molt utilitzada per persones i tota mena de carruatges. Comunicava la Barcelona emmurallada amb la part meridional de la serra de Collserola i transcorria pels actuals carrers d’Alfons XII, Atenes i Sant Gervasi de Cassoles. Des de l’any 1878, pel carrer d’Alfons XII hi van circular tramvies a vapor –amb el número 17- que feia el recorregut des de la plaça Catalunya fins a prop de l’església dels Sants Gervasi i Protasi. L’any 1903 la línia va ser electrificada, i va ser eliminada poc després de la Guerra Civil. Tot plegat, ocasionà que el carrer d’Alfons XII esdevingués una mena de carrer major, a l’entorn del qual i a partir del segle XIX, s’hi van edificar cases d’un o dos pisos, locals i magatzems amb activitats menestrals i alguna torre senyorial, com per exemple Can Ferrer.

A finals del segle XIX i principis del XX,
el carrer d’Alfons XII esdevingués
una mena de carrer major de Sant Gervasi

Publicitat

Per a fer el canvi de nom del carrer d’Alfons XII, es podria recuperar alguna de les denominacions que ha tingut el carrer, per exemple Bèlgica, durant la República del segle passat. De totes maneres, crec que és millor emprar altres criteris. Per això, recolzo l’encertada idea de l’Associació de Veïns de Sant Gervasi Sud que proposa dir-ne carrer de Lledó. Hi ha, però, l’inconvenient que al nomenclàtor dels carrers barcelonins ja hi consta aquest nom. Es tracta d’un carrer del districte de Ciutat Vella, que comença a la plaça de Sant Just i transcorre en direcció al mar. Per evitar la duplicitat, opino que l’Associació podria suggerir que es denomini carrer de Can Lledó, no de Lledó sol. També hi ha una altra possibilitat. Per les característiques històriques del carrer proposo el nom de Camí o Antic Camí de Sant Gervasi. Veurem quina és l’opinió dels veïns afectats. D’ells en depèn, la decisió definitiva.

Imatge destacada: gravat d’Alfons XII cap a l’any 1890; viquipèdia.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.