Dijous 28, març 2024
16.7 C
Sant Gervasi
16.8 C
Sarrià
Publicitat

Un receptari de cuina inclusiu per aquestes festes

El receptari "Posa't el davantal" recull 28 receptes vinculades al pas del temps i s'ha fet amb el sistema de pictogrames ARASAAC

Publicat el 28.11.2019 13:00

Escoles

Enric Móra

L’Escola Moragas ha presentat el receptari de cuina inclusiu Posa’t el davantal. Aquest centre d’educació especial, fundat l’any 1940 pel doctor Jeroni de Moragas, està situat a Pedralbes i des del 1980 funciona com a cooperativa de professionals. El centre atén alumnes d’entre tres i 21 anys amb necessitats educatives especials derivades de discapacitat intel·lectual i trastorns de l’espectre autista (TEA).

Publicitat

El receptari recull 28 receptes vinculades al pas del temps, les estacions, les festes i les tradicions catalanes, seguint el calendari escolar. Cada recepta consisteix en un esquema senzill del procediment que cal seguir i dels estris necessaris per elaborar el plat. Seguint la seqüència natural de la recepta, es presenta en dues planes i en diferents passos enumerats amb el dibuix, pictograma o imatge de l’acció que cal fer acompanyada de text. El receptari -que s’ha preparat a partir del taller de cuina de l’escola- té com a objectiu principal treballar l’autonomia personal en la vida diària, dins d’un entorn en el qual l’alumne esdevé protagonista de les seves accions. Un cop acabada l’etapa escolar, els alumnes inicien la transició a la vida adulta, etapa que ofereix una dinàmica de funcionament adequada a l’edat dels alumnes d’entre 16 i 21 anys, enfocada a la preparació per un entorn laboral i de vida adulta. Algunes de les receptes s’elaboren amb les hortalisses i fruites collides de l’hort i arbres fruiters de l’escola que els propis alumnes han plantat, cuidat i collit. A més, ha comptat amb la col·laboració de cuiners de reconegut prestigi, que han cedit les seves receptes per adaptar-les al format. Estem parlant de Carme Ruscalleda (que prologa el llibre), Albert Adrià, Christian Escribà, Fran López, Sergio i Javier Torres, Fina Puigdevall, Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch.

Publicitat

Encara que el llibre és un receptari pensat per a les necessitats dels alumnes de l’escola, pot ser una bona eina per apropar la cuina a tothom sense limitacions d’edat o capacitats. Això queda reforçat mitjançant l’ús del sistema de pictogrames ARASAAC, pensat per facilitar la comunicació a persones que tenen dificultats, reforçat amb un text senzill i imprès de manera interactiva per tal de fer-ho accessible també a través de càmeres i micròfons de smartphones i tauletes, gràcies a l’àudio interactiu que permet l’aplicació Wheris, inclús a persones amb problemes de visió. Com que el sistema ARASAAC és gratuït, el llibre es regala amb un davantal de cuina (dissenyat pels alumnes de l’escola) amb una aportació proposada mínima de 15 euros. Una bona forma per acostar-se a una cuina senzilla, al mateix temps que ens acostem a les persones amb discapacitat. I com ens explica el gerent de l’escola, Jordi Lobo, els fons recollits permetran finançar les obres de la nova cuina. Pot ser una bona opció com a regal per aquestes festes.

© Escola Moragas

Llocs on es por trobar el llibre:

  • Escola Moragas, c/ Panamà, 18 Barcelona  932038702
  • Mercat de Les Corts. Punt d’informació
  • Dincat.  Previ ingrés de la aportació proposada (mínim 15 €) c/ Joan Guell, 90-92. Per fer el pagament, preguntar per Carme López: 93 490 16 88
  • Biciestació. Botiga al vestíbul dels Ferrocarrils Catalans, estació de Sarrià.
  • Taller Moragas. Av. Villadelprat, 79 estació de tren Valldoreix (Sant Cugat del Vallés). Preguntar per Berna 93 674 50 48
  • Intitut Municipal de Persones amb Discapacitat, c/ Carrer de València, 344, 934132775
  • Fòrum Gastronòmic Barcelona 19.  Dies 18-19 i 20 de 10 a 19h a l’estand del Palau 8 Recinte Montjuïc
  • Mercat de Nadal de Pedralbes, diumenge 1 de desembre
© Escola Moragas
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.