Dijous 07, desembre 2023
7.9 C
Sant Gervasi
7.8 C
Sarrià
Publicitat

Una data decisiva: el 1918 de J.V. Foix

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 10.11.2018 9:00

Arts i Lletres

Maria Antònia Font

El passat 20 de setembre l’Ateneu Barcelonès va acollir la conferència «El 1918 de J. V. Foix, cent anys d’una data decisiva». Els convidats van ser Antoni Martí Monterde, professor de Filologia Romànica (UB); Enric Bou, professor de literatura catalana a Venècia, i Lluís Quintana, professor de Filologia Catalana (UAB). Moderava Joan Safont, periodista especialitzat en la Primera Guerra Mundial i ponent de la Secció de Llengua i Literatura de l’Ateneu.

Publicitat

Foix va néixer el 1893, quan es consolidava la Renaixença i sorgia el Modernisme. Es va formar a l’època del Glossari d’Eugeni d’Ors però la seva obra no és deutora en absolut del noucentisme. Ben altrament dit, la producció de Foix té punts de contacte amb les avantguardes, sobretot amb el surrealisme i el dadaisme, així com també amb Ausiàs March. Per tant, podem dir que sintetitza la tradició i l’actualitat, i que ho fa d’una manera molt personal. I és que Foix es considerava un ‘investigador en poesia’, de manera semblant a Llull quan feia filosofia.

Publicitat

El Diari 1918, obra de Foix, publicat el 1956 a petició de Joaquim Molas, havia de consistir inicialment en 365 textos de prosa poètica, un per a cada dia de l’any, però al final en va incloure 203.

Una curiositat que agradarà a molts lectors és que Foix va conèixer un poeta que des del 1980 dona nom a la plaça on desemboca l’estació del Putxet. Ens referim a Joaquim Folguera, que va néixer el mateix any que J. V. Foix. La seva obra està dispersa i és d’accés difícil: a les biblioteques públiques no n’hi ha cap exemplar en préstec

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.