Societat
Sergi Alemany
Vallvidrera recupera aquest any, després de gairebé cinc dècades, la celebració de la festa de Sant Antoni Abat amb la benedicció dels animals i les cavalleries a l’antiga Parròquia de Santa Maria de Vallvidrera, coneguda pels llebrencs com ‘l’església de baix’ perquè hi ha una segona església, més nova, amb exactament el mateix nom al centre del poble, a la qual es fa referència amb el sobrenom de ‘la capella’. El tradicional homenatge a la gent de pagès es va perdre en aquest actual barri de Sarrià-Sant Gervasi fa anys, fins que la persona que ara s’encarrega del manteniment diàriament de l’antiga Parròquia ha decidit, amb el permís del Bisbat de Barcelona i l’empenta d’una sèrie de veïns, recuperar la festa. Tot i que la festivitat de Sant Antoni Abat és el 17 de gener, per fer-ho coincidir en cap de setmana a Vallvidrera se celebrarà el diumenge 15 de gener, entre les 10 h del matí i les dues de la tarda.
“No he viscut mai la festa aquí, i vaig pensar que faria il·lusió als veïns recuperar-la”, apunta l’encarregat de la Parròquia a El Jardí, que explica que aquell dia posarà abeuradors a l’exterior de l’església pels animals, amb la intenció de recuperar una tradició antiga i que sigui una jornada festiva. També hi haurà una part de cerimònia religiosa. L’encarregat d’obrir i tancar l’església, que fa cinc anys que viu en aquesta parròquia construïda a mitjan segle XVI i de tradició gòtica, explica que fins ara la gent només s’hi acosta un dia a l’any, per Tot Sants per anar al cementiri: “Vull que la gent que s’estima aquest lloc, se’l senti seu”.
L’església de Santa Maria de Vallvidrera, envoltada d’una zona boscosa a tocar de l’estació dels FGC del Baixador de Vallvidrera, està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local i fa més de cinc anys que el seu accés està tancat, pendent d’una reforma. L’edifici actual és fruit d’una reconstrucció feta l’any 1540.
La recuperació de la tradició festiva de Sant Antoni Abat farà tornar els cavalls a Vallvidrera, amb la presència confirmada d’alguns exemplars de la masia de Can Cuiàs. Un històric homenatge al camp, als treballadors del bosc i als traginers que feien viatges amunt i avall amb el seu bestiar conformen la festa de Sant Antoni Abat, patró del Gremi de Traginers, l’entitat que històricament organitzava arreu aquesta celebració.