Publicitat

Vil·la Urània, una antiga casa observatori

spot_img

Publicat el 9.3.2018 9:30

Arquitectura a Sant Gervasi

Jaume de Oleza

Vil·la Urània és una petita casa situada al Carrer Saragossa a prop de la plaça Molina, al mateix barri del Farró. Aquesta casa va ser un llegat a l’Ajuntament de Barcelona del cèlebre astrònom català Josep Comas i Solà (1868-1937). Un reconegut astrònom que va viure i va treballar en aquesta petita casa, en la qual va instal·lar un telescopi al terrat que li va permetre ser un dels grans precursors de l’astronomia actual. Des d’aquesta casa, en un barri en el qual durant el segle XIX algunes famílies de la burgesia catalana van construir les seves torres, Josep Comas va descobrir multitud d’asteroides, estrelles i cometes, batejant als seus descobriments amb noms com Barcelona, ​​Hispània etc.
Un astrònom molt conegut de l’època, amb una gran inquietud en la divulgació científica, escrivia en una columna setmanal a La Vanguardia, sent el primer director de l’Observatori Fabra. Aquest afany divulgatiu per l’astronomia el va portar a donar la casa (Vil·la Urània) a l’ajuntament com un observatori popular i així poder utilitzar-se com un centre educatiu o cultural. Un ús cultural i pedagògic que ha vist la llum després de molts anys de reivindicacions veïnals, mobilitzacions de la mateixa família i una sèrie de vaivens de l’ajuntament, que han evitat el seu enderroc.

Publicitat

Un equipament nou pe al barri

Publicitat

Actualment la casa forma un conjunt amb un nou edifici d’equipaments situat i enganxat a la mitgera de la finca del costat. Un projecte redactat per l’equip d’arquitectes SUMO juntament amb Yolanda Olmo, guanyadors del concurs que va convocar l’ajuntament. Un edifici de dimensions considerables que actua com a teló de fons de la petita casa. A la remodelació de la casa s’han conservat únicament les façanes i l’escala d’accés, atès que el seu interior estava en molt mal estat. S’ha enderrocat el pis superior construït cap a 1970 recuperant d’aquesta manera la volumetria originària de la casa, i al mateix temps, permetent utilitzar el seu terrat com a nexe d’unió amb el nou edifici. Sembla ser que la casa la va projectar l’arquitecte Magí Rius i Mulet al segle XIX, autor també de la casa de la Misericòrdia. La casa està envoltada d’un petit jardí amb poca vegetació.
Una construcció amb escàs interès arquitectònic però amb un gran valor sentimental, en memòria i record de qui va ser un gran científic que va contribuir d’una manera substancial a l’astronomia internacional.

Jaume de Oleza. www.controller.cat

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Festa Major de Sant Gervasi – la Bonanova 2025: el programa amb totes les activitats

Del 5 al 15 de juny la plaça de la Bonanova s'omple de cultura popular, música, activitats infantils, àpats populars i espectacles per a tots els públics

L’edifici Dubler Meyer

Situat a la cantonada del carrer Balmes i General Mitre, construït l'any 1994 per l'arquitecte Francesc Mitjans, va ser un encàrrec d’un edifici d’habitatges realitzat per les germanes Dubler Meyer

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Quins edificis de Sarrià-Sant Gervasi participen en les Setmanes d’Arquitectura 2025?

Del 12 de maig al 28 de juny, nou espais del districte acullen exposicions, concursos i tallers, entre altres
spot_img

L’última barra de pa del Forn Sarrià

Després de més de 50 anys aixecant la persiana del carrer Major, els Aranda s'acomiaden del barri envoltats d'agraïments: "El vostre forn, la nostra escalfor"

L’estiu: sol, platja i poc voluntariat

Amb l’arribada de les vacances, el nombre de voluntaris a Assís, que atén persones sense llar, disminueix dràsticament: calen mans per servir esmorzars, regular l’accés a les dutxes o proporcionar roba neta. Com és una jornada al centre de dia? Com pots participar?

Sant Joan 2025 a Sarrià-Sant Gervasi: consulta el programa

El Farró, Sarrià i el Rectoret organitzen sopars, concerts i fogueres per a la nit més curta de l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]