Dijous 02, maig 2024
19.3 C
Sant Gervasi
19.2 C
Sarrià
Publicitat

La veïna de Galvany Virginia Garzón publica ‘Un tesoro en el olvido’

L'autora explica molts detalls de com es feien les rajoles de ciment modernistes que es van popularitzar al barri a finals del segle XIX

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 25.1.2024 6:00

Cultura

Jesús Mestre Campi

No és fàcil trobar novel·les d’aventures, a l’estil de R. L. Stevenson, l’autor de L’illa del tresor. La primera novel·la de Virginia Garzón, Un tesoro en el olvido, publicada per Ediciones B-Penguin l’octubre d’enguany, vol seguir el camí obert per l’escriptor escocès i ens proposa una història que passa a Barcelona, sobretot a Galvany i entorn del mercat, barri on ella va néixer i que coneix molt bé.

Publicitat

Els principals protagonistes del relat són els paviments hidràulics modernistes. Virginia Garzón ens explica molts detalls de com es feien aquestes rajoles de ciment, que es fabricaven peça a peça, i que van ser molt populars entre finals del segle XIX i fins a mitjans del XX. Van tenir el seu moment d’esplendor en els anys del modernisme, ja que aquesta tècnica permet fer dissenys figuratius molt atrevits. A la novel·la es menciona a fabricants com M.C. Butsems, Orsola i sobretot Escofet, Fortuny i Cia, uns fabricants que van treballar molt per l’arquitecte Domènech i Montaner. Una altra empresa que descobreix el llibre és Mosaics Martí, de Manresa, que continuen fabricant aquestes rajoles. Unes rajoles amb imatges de dragons són les que donen les claus per descobrir el tresor, un autèntic tresor de monedes d’or com marca la tradició dels llibres d’aventures.

Publicitat

Entre els personatges cal destacar als ‘caçadors de rajoles hidràuliques’, persones que estan atentes als enderrocs d’edificis antics, on els paviments estaven fets d’aquestes rajoles i intenten salvar-les de la seva destrucció. És la recuperació d’uns materials patrimonials que actualment tenen molt interès, i que caldria valorar més. A més, ens permeten mirar cap al terra que trepitgem amb admiració. No es tracta de descobrir la trama de la novel·la, de lectura fàcil i ben treballada per Virginia Garzón, però un dels escenaris claus de la novel·la és un indret molt conegut de Galvany, i molt estimat per El Jardí. Una novel·la recomanable per llegir durant les vacances de Nadal.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.