Societat
Natalia Avellan
Malgrat l’extensa difusió a través de les xarxes socials i al darrer Consell Plenari del districte, la manifestació de Vox d’aquest divendres en contra el centre d’acollida de persones sense llar de Sant Gervasi, situat al carrer de Cister, només ha aconseguit aplegar a una cinquantena de persones. El Centre Residencial de Primera Acollida de Sant Gervasi ha estat al punt de mira d’entitats i veïns del districte, per l’intent de criminalització per part de l’extrema dreta. En horari de sortida de les escoles, ha transcorregut de manera pacífica una doble concentració.
D’una banda, Vox ha convocat una protesta a la plaça Kennedy, la qual ha estat custodiada per una desena de vehicles dels Mossos d’Esquadra des de primera hora de la tarda. Els simpatitzants d’extrema dreta s’han manifestat en contra la feina municipal d’aquest centre, sota el lema: “Exigim el tancament del centre d’immigrants il·legals del carrer Cister”. D’altra banda, a la convocatòria dels ultres l’ha precedit una concentració de suport impulsada per l’assemblea d’Arran de Sant Gervasi de Cassoles, amb la participació d’usuaris i treballadors del centre i veïns del barri. A partir de les 16:30 h, una trentena de persones s’han concentrat al llarg del carrer Cister, davant del centre d’acollida.

La concentració de suport posa en relleu el problema de l’habitatge
L’objectiu principal de les persones que han mostrat suport al centre ha estat aturar el discurs d’odi estès per Vox i denunciar la seva campanya de desinformació, que criminalitza a les persones sense llar. De la mateixa manera, el moviment popular s’ha organitzat en defensa dels usuaris i els treballadors del centre d’acollida, sostenint a les portes de l’edifici dues pancartes amb els lemes: “El centre es queda al barri” i “Prou mentides, racisme i assetjament”. El manifest redactat per la plataforma s’ha focalitzat en l’arrel del problema, la manca d’accés a l’habitatge que pateix Barcelona: “Seguretat vol dir pa, sostre i papers per a tothom!”.
Així mateix, durant la lectura del manifest, Arran Cassoles ha aprofitat l’ocasió per recordar el cas de Rosario Endrinal, una dona sense llar que dormia en un caixer, i que va ser cremada viva per tres joves vinculats a l’extrema dreta. L’entitat antifeixista defensa que són els mateixos discursos d’odi que estén Vox els que els van portar a cometre aquest crim ja fa 20 anys.
“Vox està intentant infondre la por i l’odi, i volem dir alt i clar que aquest intent de criminalitzar les persones sense llar i d’intentar crear una percepció d’inseguretat no aconseguirà fer fora ningú del barri”, han difós els de Cassoles. Així mateix, han assegurat que la convocatòria de Vox és només una manera de “justificar” el racisme dels ultres. “La gent de fora s’ha d’acollir. S’ha de fer d’una manera que aquesta gent estigui assessorada, amb protecció i integrats en la societat. Els de Vox han d’entendre que és el món en el qual vivim”, ha explicat una veïna de la Bonanova a El Jardí.

Fa 18 anys que el Centre Residencial de Primera Acollida de Sant Gervasi acompanya persones en situació de sensellarisme que es troben en risc d’exclusió social. L’entitat serveix d’alberg durat unes setmanes. Originalment, l’espai només acollia dones i, més endavant, es va obrir també a homes. En tot cas, és cert que aquest no és un centre de migrants -al contrari del que apunta Vox-, sinó de persones que no tenen sostre, tinguin la procedència que tinguin. Aquesta mateixa idea és la que han recalcat en un comunicat la CUP, Arran i el Sindicat d’Habitatge de Cassoles: “És un centre que acull persones sense llar que es troben en risc d’exclusió en un sistema que les assenyala i les margina”.
Fins aquesta convocatòria de Vox, que va anunciar el portaveu, Carlos Oliva, durant el darrer Consell Plenari de Sarrià-Sant Gervasi, des d’El Jardí mai s’ha rebut queixa alguna d’aquesta entitat. En aquest sentit, les plataformes populars del districte també han apuntat: “El veïnat mai abans ha percebut el centre com a conflictiu ni ha patit inseguretat arran de la seva presència al barri, però just ara, Vox ha convocat una manifestació demanant tancar-lo, creant un relat fals sobre la seva funció, generant un pànic social absurd”.
Vox demana reubicar el centre i l’Ajuntament s’oposa
A partir de les 17 h, una cinquantena de simpatitzants i polítics de Vox s’han agrupat a la plaça Kennedy, reclamant al Govern municipal el tancament del centre i la seva reubicació a una altra zona de la ciutat. Amb el lema “Més seguretat, menys delinqüents“, els ultres han argumentat que els usuaris del centre representen una amenaça per a la seguretat dels alumnes que freqüenten la zona, en especial per a les alumnes de l’escola Canigó.

Ambdues concentracions s’han començat a dissoldre progressivament a partir de les 17:15 h. Més enllà de la posició d’uns i altres, al llarg d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que l’equipament funciona amb un model d’atenció “rigorós“, gestionat amb professionals especialitzats, que treballen per garantir la convivència i la integració del servei a l’entorn. En aquest sentit, el Centre Residencial de Primera Acollida compta amb una persona educadora, encarregada d’intervenir durant les hores d’entrada i sortida dels centres educatius que envolten l’edifici.
“Lluny de generar problemes de seguretat, aquests tipus de centres ajuden a ordenar l’espai públic i a reduir la presència de persones sense recursos al carrer, oferint-los una alternativa digna i estructurada”, ha recalcat l’Ajuntament. També ha defensat que l’atenció de persones en situació de vulnerabilitat és una “responsabilitat compartida”, que exigeix un “model de distribució equilibrada”.
En una ciutat on les necessitats d’atenció a les persones en situació de sensellarisme continuen sent elevades, l’Ajuntament es nega a tenir “un centre infrautilitzat”. A més, davant la petició de Vox de ressituar el centre en un altre barri, el consistori assegura que la distribució dels equipaments socials a Barcelona es basa en criteris d’equitat territorial, per evitar centralitzar tots els serveis en determinades zones de la ciutat.
No obstant això, l’Ajuntament ha assegurat que continuarà oferint espais de participació ciutadana, a través dels quals s’atendrà qualsevol inquietud del veïnat, amb l’objectiu de millorar la integració d’aquest centre al districte. És per això que es mantenen reunions periòdiques. L’última, segons ha explicat el consistori, ha tingut lloc aquesta mateixa setmana, amb la presència de la regidora del districte, Maria Eugènia Gay, i la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, per conèixer la situació del centre. “Som plenament conscients de les preocupacions del veïnat i la comunitat educativa i, per això, reiterem la voluntat de diàleg i col·laboració per garantir una bona convivència”, ha conclòs l’Ajuntament.