Dimarts 19, març 2024
13.3 C
Sant Gervasi
13.2 C
Sarrià
Publicitat

Vull eliminar la meva imatge d’Internet!

Publicat el 3.4.2017 13:30

Un món global

Judit Garrido Fontova

Quantes vegades ens hem fet una fotografia amb amics i l’hem penjada a Facebook? En quantes fotos ens han etiquetat? Quantes vegades hem buscat el nostre nom a Google i ha sortit la nostra imatge en un context que ni recordàvem o que pensàvem que únicament era privat i no públic pels milions d’usuaris de Google?

Publicitat

Doncs bé, atès que la difusió d’imatges o vídeos publicats en diferents serveis d’internet, sobretot en xarxes socials, és un tema molt sensible, hem de tenir clares dues condicions a complir quan volem penjar imatges d’una altra persona. Primer de tot, hem d’informar-li que tenim una imatge seva i, a continuació, haurem de demanar-li el consentiment per a poder-la fer pública a internet.

Publicitat

El problema sorgeix amb les noves tecnologies. Les gravacions de vídeos o la realització de fotografies, ja no només els guardem en els nostres aparells electrònics, sinó que ara els compartim, per exemple, a través de grups de WhatsApp.

Quan els qui són part d’una gravació o imatge difonen aquest contingut, han de ser conscients que necessiten l’autorització de la resta de persones que hi apareixen. Si difonen un vídeo de caràcter íntim sense el consentiment de l’altra persona que hi apareix, s’estaria vulnerant el seu Dret a l’honor, intimitat i pròpia imatge i, a més, podríem estar parlant d’un il·lícit penal. És a dir, qui comparteixi contingut íntim de tercers sense el seu consentiment s’enfronta a penes de privació de llibertat de fins a un any.

Però no ens espantem. Sempre que no vulguem que un altre utilitzi les nostres dades, podrem salvaguardar els nostres drets, com el de cancel·lació de les nostres dades, davant les Agències de Protecció de Dades, que ens faciliten diferents mitjans per poder defensar-los.

Què he de fer?

 L’exercici del dret de cancel·lació és un dret personalíssim, és a dir, únicament el pot sol·licitar la persona afectada o, en el cas dels menors de 14 anys, els seus pares o tutors legals.

— És recomanable contactar amb qui va penjar el contingut sol·licitant la seva eliminació. Tant si s’opta per aquest pas com si no, és imprescindible que ens dirigim a l’empresa o persona que tracta les nostres dades o les difon i que acreditem la nostra identitat i els enllaços que contenen les dades que volem cancel·lar.

— L’empresa té deu dies, des de la recepció de la sol·licitud, per a cancel·lar les dades i notificar-nos que estan cancel·lades.

Així doncs, no hi ha cap problema A fer-nos fotos o sortir en un vídeo, però hem de ser conscients dels perills que internet ens pot causar si no protegim de manera adequada la nostra intimitat

Judit Garrido Fontova és advocada especialitzada en noves tecnologies i protecció de dades

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.