Cultura
Casa Usher
El 16 d’octubre de 1943, les SS van entrar al gueto jueu de Roma i van deportar més de mil jueus cap als camps de concentració i d’extermini d’Alemanya. Moltes famílies van ser deportades senceres sense que hi hagués ningú que en pogués denunciar la desaparició o esperar si hi havia algun supervivent. Giacomo Debenedetti fa una reconstrucció coral d’aquest dia tràgic: una crònica d’escenes quotidianes que la gent que vivia al gueto de Roma estava fent aquell matí, personatges anònims en la seva rutina que van ser sorpresos pels soldats i sense ser conscients encara del seu destí. La naturalitat amb què encaren el dia, la falta de sospita, la confiança en els seus veïns fan que l’atrocitat del drama sigui més colpidora.
L’autor va escriure aquesta petita crònica l’any 1944, poc després de l’alliberament de la ciutat i després d’haver viscut amagat per no ser deportat. Es tracta d’un dels primers testimonis de la persecució a la qual van ser sotmesos els jueus per tot Europa durant aquells anys. En el curs de la història són inevitables les catàstrofes, la violència i les injustícies, però el nazisme no ha de succeir mai més i només es pot aturar alçant la veu, no oblidant la Història i denunciant el que va passar.
16 de octubre de 1943 és el primer text que es tradueix de Debenedetti al castellà (de la mà de la traductora María Folch), i l’editorial Las Afueras l’ha volgut acompanyar de la peça Ocho judíos, del mateix autor, sobre la discriminació positiva amb què es va tractar el poble jueu durant la postguerra; oferir certs privilegis, cosa que fa que els seguim tractant com un col·lectiu “diferent.”
CASA USHER • C. Santaló, 79 • www.casausher.com