19.7 C
Sant Gervasi
| Dilluns 20 de setembre de 2021 |
Publicitat

21D: Eleccions al Parlament

Publicitat
Publicitat

Política de barri

Jesús Mestre Campi

Les eleccions de diputats pel Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017 va portar a una participació excepcional al conjunt de la ciutat de Barcelona, amb el 81,4% de votants, i van registrar el triomf de Ciutadans (218.746 vots, el 19,4%), seguits per ERC (191.226 / 17%), JuntsXCatalunya (178.880 / 15,9%), PSC (132.400 / 11,8%), Catalunya en Comú (85.239 / 7,6%), la CUP (48.360 / 4,3%) i finalment el PP (46.044 / 4,1%). Tal com mostra el mapa amb els resultats per seccions censals a Barcelona, excepte al districte de Sarrià-Sant Gervasi, els vots de Ciutadans provenen majoritàriament de la perifèria de la ciutat, en els barris on tradicionalment hi havia més vot del PSC i, en les darreres eleccions municipals, de Barcelona en Comú. El centre de la ciutat i en la majoria dels centres històrics dels barris (Sarrià, Gràcia, Sants, Sant Andreu, etc.), els guanyadors han estat ERC i JuntsXCatalunya. S’ha de destacar l’enfonsament, arreu, del vot del PP.

Mapa dels resultats electorals a Barcelona.
Fonts: Diari Ara, ©OpenStreetMap contributors, ©CARTO

Els resultats a Sant Gervasi

Resultats per seccions censals a Sant Gervasi.
Fonts: Diari Ara, ©OpenStreetMap contributors, ©CARTO

Pel que fa al districte de Sarrià-Sant Gervasi cal destacar que es va registrar una participació rècord: va votar el 86,7% del cens electoral (90.821 votants sobre 105.773), cosa que vol dir que va votar pràcticament tothom. Els resultats van donar, per primera vegada, la victòria a Cs amb 26.990 vots (el 29,8%), només 335 vots més que JuntsXCatalunya, la segona força electoral més votada amb 26.655 vots (el 29,41%). Entre blocs sobiranista i constitucionalista, els resultats han quedat molt igualats, amb lleuger avantatge pel bloc constitucionalista. Tots els col·legis electorals van registrar cues i participacions majoritàries, sovint per sobre el 90%.

Als barris de Sant Gervasi, la tendència ha estat similar a la de Barcelona i del districte, amb triomf de Ciutadans a La Bonanova i Galvany, tot i que JuntXCatalunya va guanyar al Putxet i al Farrò. Tal com mostra el mapa amb els resultats per seccions censals a Sant Gervasi, el carrer Muntaner separa una part occidental on guanya en la majoria de seccions Ciutadans, d’una part oriental amb majoria de triomfs de JuntsXCatalunya. Entre els polítics que van votar al barri, cal destacar Artur Mas que ho va fer a l’escola Infant Jesús, cap a les 11 h del matí.
Si a les eleccions municipals de l’any vinent hi ha uns resultats similars al d’aquestes eleccions, el govern de la ciutat podria tenir un alcalde o alcaldessa de Ciutadans.

Notes:
– Les dades s’expressen en percentatges sobre electors.
– JxC = Junts per Catalunya.
Fonts: Ajuntament de Barcelona. Dades de la ciutat. Estadístiques electorals.
http://www.bcn.cat/estadistica/catala/dades/telec/index.htm

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.