cuina de mercat

Detox post Nadal

Blai Pérez
Sabem que menjar fruita i verdura és molt important per la nostra salut, i si són en cru millor que millor. Per això, aprofitant que venim dels excessos de les festes de Nadal, convindria fer una mica de neteja de l’organisme, i que millor que de forma fàcil, ràpida i sana? Per això els ‘sucs verds’ són la manera d’aprofitar vitamines, minerals i antioxidants al 100%, és una manera idònia per absorbir-ne els micronutrients, aigua i fibra tant necessaris per una bona qualitat de vida.

Tant és així, que els sucs o batuts de fruita i verdura crua, ens oxigenen la sang, hidraten, desintoxiquen, ens donen energia, alcalinitzen el ph de la sang, regulen el trànsit intestinal retarden l’envelliment, són un remei excel·lent per moltes malalties com el colesterol, migranyes, gota, artritis, depressió, reforcen la salut de la nostra pell, etc.

Aquests sucs, que cada dia estan més de moda per la gran quantitat de beneficis, tenen un efecte molt depuratiu al ser rics en clorofil·la, fet que oxigena, neteja i purifica la sang. I són un xut d’energia que ens manté amb vitalitat durant tota la jornada, ja que no requereixen pràcticament digestió, perquè s’absorbeixen els nutrients gairebé d’immediat. Per aquest motiu, el millor moment per prendre-se’ls és pel matí, són els millor substitut del cafè ja que el sistema digestiu està buit i està 100% receptiu.

El suc o batut verd es compon de: fruites fresques i de temporada com les pomes, pinya, magranes, gerds, etc., o seques com les baies de goji, dàtils, nous, etc., d’hortalisses de fulla verda, també fresques i de temporada, com l’api, espinacs, bledes, col verda o arrissada (kale), escarola, te verd, etc. També són importants els superaliments, com poden ser el pol·len, llevat de cervesa, pols d’espirulina, de cacau, cúrcuma, gingebre, clorel·la, lúcuma, germinats, llavors de lli, de xia, bolets com el xiitake, herbes aromàtiques, etc. Que els gaudiu molt!

Receptes de sucs verds

De varietats de sucs n’hi ha tantes com els nostres gustos i imaginació es proporcioni, només tenint en compte la quantitat òptima per persona és suficient per saber preparar aquests supersucs, una peça de fruita, una branca o manat petit d’hortalissa, una cullerada d’un o dos superaliments (progressivament des de la cullereta de cafè fins a la sopera), aigua mineral, tot i que la més recomanables es la de coco o alguna llet vegetal, i opcionalment un endolcidor, com l’estèvia, mel o sucre de coco.
A l’hora de prendre’ls es poden colar o prendre amb tota la polpa, qüestió de gustos.

Elaboració general:
Rentarem bé tots els ingredients, els escorrerem i pelarem, a continuació tallarem, i triturarem tots els ingredient escollits amb l’ajuda batedora, liquadora o amb l’extractor de sucs en fred. Tot seguit prendre’s el suc de seguida per evitar l’oxidació i per tant evitar la pèrdua de nutrients.

Ingredients per a 2 sucs:
Suc de 3 taronges
½ poma pelada
1 plàtan
Suc de ½ llimona
1 fulla de bleda
1 grapadet de germinat de blat o d’ordi
Aquest suc ens aportarà gran quantitat de vitamines, minerals, antioxidants, poques calories però molta energia, fibra i proteïnes.

Ingredients:
1 cogombre
1 branca d’api
1 culleradeta de cafè de gingebre rallat
1 branca de menta
2 tiges de fonoll
1 cullerada de suc de llimona
1 gotet d’aigua (opcional)
La incorporació de la menta ens aportarà aroma i gran quantitat de clorofil·la, un gran desintoxicant de la sang.

Ingredients:
1 poma
1 branca d’api
½ cogombre
Suc de ½ llimona
2 grapats d’espinacs frescos
4 branquetes de julivert
1 culleradeta de cafè gingebre rallat
1 cullerada de pol·len
1 gotet d’aigua

Ingredients:
4 pastanagues
1 tros bròquil
1 cogombre
1 branca d’api
Suc d’1 llimona
1 cullerada de sèsam

Ingredients:
1 poma
1 cogombre
1 branca d’api
1 fulla de colverda (kale)
1 cullerada de llavors de xia
1 culleradeta de cafè de canyella
1 cullerada de maca o de lúcuma en pols
1 gotet d’aigua (opcional)
1 fulla d’estèvia (opcional)

Depuratiu i pura energia:
1 branca d’api
Suc d’1 llimona
1 culleradeta de cafè de gingebre rallat
1 grapat d’espinacs frescos
2 pomes
2 branquetes de julivert
1 cogombre
1 gotet d’aigua (opcional)
Còctel de vitamines, oxigenador de la sang, a més regula el trànsit intestinal

Fibra dietètica:
1 bon grapat d’espinacs frescos
1 cogombre
1 branca d’api
2 pomes
Suc d’1 llimona
1 gotet d’aigua
Estèvia al gust (opcional)

Un gran antioxidant:
1 got de nabius o de fruits vermells frescos
Suc d’1 llimona
1 got de llet vegetal o d’aigua de coco
1 grapadet de germinat de blat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here