Notícies de Sant Gervasi
El dilluns 20 de novembre es va inaugurar la 3a edició de Bibliocurts, a la Biblioteca de Sant Gervasi-Joan Maragall. La presentació va anar a càrrec de Manhoh Tang Serradell, CEO de la revista Young España, que va destacar el creixement de festival: s’han presentat 450 curtmetratges, dels quals s’hi han seleccionat 58. Hi ha tres seccions, la BCN en curt, amb 16 curts i 2 sessions); la Megacurt (24 curts i 5 sessions); i la novetat d’aquesta edició, la Biblicurts jove, reservada a creadors d’entre 14 i 18 anys, amb 8 curts seleccionats. Les sessions del festival es faran durant dues setmanes, fins al divendres 1 de desembre, quan hi haurà la cloenda i el lliurament de premis. En la sessió inaugural es van projectar tres curts sobre la ciutat d’Atenes, Hiwa, Acrílic i -1 (menys1).
Les ciutats que hi ha a la ciutat
Juanjo Compairé
La ciutat de Troia tenia 14 ciutats enterrades a sota. Cada ciutat conté dintre seu moltes ciutats. De fet, cadascú de nosaltres, la gent barcelonina, porta una ciutat diferent dintre seu.
Per això, quan dimarts 22 de novembre hem assistit a la primera de les projeccions de “Barcelona en curt”, dintre del Festival “Bibliocurts” a la Biblioteca de Sant Gervasi, cada una de les cinc propostes presentades ha estat tan diversa com diferents són les mirades dels seus directors.
Òscar Dhooge ens ha presentat un projecte transmèdia, titulat Barnaca, dedicat a recuperar la memòria de la gent que havia viscut a les barraques. El llibre es titula Hijos de las barracas i recull, com el curt que ha presentat, Francisco Alegre, testimonis de la gent barraquista, en aquest cas, del Carmel.
Aquest format de cinema documental contrasta amb el docudrama de ficció Renta antigua, de Vicente Barella, que denuncia l’assetjament immobiliari o “mobbing”. O amb les propostes més conceptuals de Ilune Díaz (Calas para Eva) o d’Encarna Sánchez (Vol-ver a mirar). El fotògraf Manel Cebrián es decanta més per un retrat de la ciutat en “timelapse” en un blanc i negre enlluernador que ens ha fascinat (Barcelona in black).
Bibliocurts ens dona el privilegi de poder compartir seient i xerrada amb alguns directors i actors dels curtmetratges. En aquesta ocasió n’han estat tres els directors presents, que han departit amb les organitzadores del Festival (la Laura Pla i la Iliana Loukopoulou) i amb el públic present que gairebé omplia la sala d’actes.
Encara ens esperen dues sessions més de “Barcelona en curt”, on la ciutat estarà present com a protagonista o com actriu secundària. Més ulls que s’endinsen en la ciutat i ens retornen imatges d’aquest nostre caleidoscopi urbà.
Més informació: www.bibliocurts.cat , i www.facbook.com/bibliocurts
També podeu veure el vídeo promocional del BCN en curt