cuina de mercat
Blai Pérez
El bon temps s’instal·la a casa nostra, i amb la imminent arribada de l’estiu, us animem a fer una transició de manera gradual de la cuina per combatre el fred, a una cuina més refrescant, amb receptes nutritives i saboroses, i com sempre amb aliments de temporada i proximitat. Aquestes són alguna de les nostres propostes. Bon profit!
Mil fulls de salmó i carbassó
Ingredients per a 2 persones:
1 paquet de salmó fumat
1 carbassó
1 pot de salsa tàrtara o salsa rosa
Alguna fulla d’enciam
1 pot d’espàrrecs blancs mitjans
1 ou dur
Elaboració:
Lamineu el carbassó ben prim i reserveu-lo, talleu el salmó a trossets, i refredeu l’ou dur. Per muntar el plat poseu tres lamines de carbassó horitzontals i tres més encreuades, ho cobriu amb salsa, després hi poseu tot el salmó, hi poseu una alta capa de carbassó, igual que abans, una altra capa de salsa. Talleu els espàrrecs per la meitat i feu-ne una capa, a sobre hi poseu una mica d’enciam picat molt fi, i una tercera capa de carbassó, una última de salsa, i per acabar ratlleu-hi l’ou dur per sobre. Per servir millor que estigui fresquet.
Gotet d’hummus de llenties
Ingredients:
400 g de llenties cuites
50 g d’encenalls de pernil ibèric
2 cullerades de tahina (pasta de sèsam)
Elaboració:
Tritureu les llenties juntament amb la tahina, i el puré resultant el poseu en gotets, i hi talleu ben menut el pernil, i el poseu per sobre del puré. I llest per degustar, sol o amb torradetes.
Amanida freda de patata
Ingredients:
6 patates mitjanes
2 ous durs
2 llaunes de sardines en oli
Aigua, sal
Un bon grapat de tomàquets cirelols (cherry)
1 ceba tendra picada
100 g de cogombrets
100 g d’olives arbequines
Elaboració:
Primerament bulliu els ous, peleu-los i deixeu-los refredar, feu el mateix amb les patates, i quan aquestes estiguin refredades, ho barrejareu amb els tomàquets xerri a quarts, les olives, la ceba ben picada i els cogombrets també a trossets. Ho amanireu amb una vinagreta al gust, i ho disposareu tot en una safata, moment que hi ratllareu els ous durs, repartireu les sardines, i ja estarà llest per menjar.
Amanida de mongetes tendres i xampinyons
Ingredients:
600 g de mongeta tendra
500 g de xampinyons
Aigua
Unes branques de julivert
Vinagre de Mòdena, per fer vinagreta
Un pot petit de blat de moro
2 cebes tendres
200 g d’olives al gust
Oli d’oliva verge extra
Pebre negre en pols
Sal
Una picada d’all, oli i julivert
Elaboració:
Primerament cal coure les mongetes trossejades en aigua, sal i dues branques de julivert, quan siguin cuites, les escorreu i reserveu. Filetegeu els bolets i sofregiu-los salpebrats, amb una cullerada de picada, quan siguin cuits els barregeu en un bol amb les mongetes, el blat de moro, les olives i les cebes tendres tallades a juliana fina, i per acabar s’amaniu-ho amb la vinagreta de Mòdena i ja es podrà servir.