Educació
Sergi Alemany
Més de la meitat dels alumnes que estudien 4t d’ESO en escoles de Sarrià – Sant Gervasi, no viuen al districte. Són un 55% els estudiants d’aquest curs, sumant tots els centres educatius, que resideixen o bé en altres districtes de la ciutat o directament fora de Barcelona. En l’etapa de Batxillerat i Cicles Formatius el percentatge encara és més elevat, i set de cada deu matriculats en centres educatius de Sarrià – Sant Gervasi s’hi desplacen cada dia.
Són conclusions de l’estudi encarregat pel projecte Sarrià, Barri Educador -nascut a Casa Orlandai, on s’ha presentat recentment- a la professora i doctora en sociologia del Departament de Sociologia de la UB, Marina Elias Andreu, i al doctor en sociologia i investigador del Departament de Sociologia de la UAB, Albert Sánchez Gelabert, per conèixer la realitat socioeducativa a Sarrià – Sant Gervasi.
L’anàlisi s’ha fet agafant dades públiques del Registre d’Alumnes de Catalunya (RALC), que és el número d’identificació que té cada alumne fins a secundària, en el moment en què els joves cursaven 4t d’ESO el 2019, i s’han comparat amb les del 2020-21 en el transcurs dels estudis postobligatoris: Batxillerat i Formació Professional.
Mobilitat educativa
Al districte que té una de les zones d’Europa amb una més alta densitat de centres educatius per metre quadrat, la mobilitat educativa és també de les més altes de la ciutat. A banda dels alumnes que s’hi desplacen cada dia per estudiar, també hi ha alguns joves residents que en marxen per anar a formar-se en escoles i instituts del districte de les Corts (un 8%), a Sant Cugat del Vallès (4%), Sabadell (3%) o al barri de Gràcia (1%). La teoria d’aquesta mobilitat, segons la doctora Marina Elias, és que les famílies busquen el que s’anomena ‘centres de prestigi’, que acostumen a ser privats.
De fet, només quatre de cada deu joves que viuen a Sarrià estudien al mateix barri, mentre que la resta es desplacen a la Bonanova, al districte de les Corts, a Galvany o fora de Barcelona, a Sant Cugat del Vallès.
Poca oferta pública després de l’ESO i estudis a l’estranger
Segons l’estudi, a Sarrià Sant Gervasi la majoria dels alumnes completen els estudis fins a 2n de batxillerat, i la taxa d’abandonament no arriba al 10%, quan la mitjana a Catalunya és del 17,5%. Els joves que opten per estudiar una Formació Professional (FP) al districte són un 8% en comparació amb el 27% de mitjana que hi ha al país. Un dels motius, segons la doctora Marina Elias, pot ser l’escasa oferta pública d’aquests centres que hi ha a Sarrià Sant Gervasi, on sí que destaca La Llotja en disseny i art.
L’oferta de batxillerat al districte també és majoritàriament concertada, fins a l’extrem d’una nul·la presència d’ensenyament públic al barri de les Tres Torres. Dels estudis de batxillerat a Sarrià – Sant Gervasi crida l’atenció un altre aspecte, focalitzat sobretot a Sarrià, que és l’abandonament d’alguns alumnes tot i tenir bones notes. Es contemplen dues teories: joves que marxen a estudiar a l’estranger, i que per tant queden temporalment fora del sistema educatiu català, o joves desmotivats o que es posen a treballar a l’empresa familiar.
Distribució d’alumnes per barris
Els centres educatius de la Bonanova (31,6%), Sarrià (30,3%) i Galvany (19,8%) són els que acullen més alumnes, per davant del Putxet i el Farró (11,5%), Les Tres Torres (6,3%) i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, amb un 0,5 %.