Publicitat

Les diferències entre un fisioterapeuta i un osteòpata

spot_img

Publicat el 11.1.2018 9:30

Sobre fisioteràpia

Jordi Bertran

Són termes que poden crear confusió. Nosaltres, a més, afegirem al massatgista i al quiropràctic. Intentarem donar resposta a aquesta qüestió. Començarem parlant del fisioterapeuta. Moltes són les definicions de fisioteràpia que podem trobar, entre elles la de l’Organització Mundial de la Salut OMS:

Segons l’OMS, la fisioteràpia és “la ciència del tractament a través de: mitjans físics, exercici terapèutic, massoteràpia i electroteràpia. A més, la fisioteràpia inclou l’execució de proves elèctriques i manuals per determinar el valor de l’afectació i força muscular, proves per determinar les capacitats funcionals, l’amplitud del moviment articular i mesures de la capacitat vital, així com ajudes diagnòstiques per al control de l’evolució”.

Publicitat
Símbol oficial de la fisioteràpia

El fisioterapeuta és un professional sanitari amb formació universitària oficial (aquesta és la principal diferència amb la resta de terapeutes), grau de 4 anys, recolzat per un col·legi de fisioterapeutes que garanteix formació i professionalitat, ja que per exercir, obligatòriament, ha d’estar col·legiat en la comunitat autònoma on presti els seus serveis, estant capacitat per aplicar totes les tècniques anteriorment esmentades en diverses àrees de la salut, com són la traumatologia, respiratòria, pediàtrica, esportiva o neurològica entre unes altres.

Publicitat

El fisioterapeuta no solament dóna massatges. És l’únic professional sanitari (a més dels metges) capacitat per aplicar tractaments quan hi ha una malaltia o lesió que afecta l’aparell locomotor, pot prevenir noves lesions o recaigudes i recuperar al pacient, aplicant diferents tècniques (mobilitzacions, manipulacions, teràpia manual, exercici terapèutic, drenatge limfàtic electroteràpia, termoteràpia, fisioteràpia invasiva, exercicis terapèutics…).

És insubstituïble per tractar moltes lesions, reduir la inflamació, alleujar el dolor en patologies agudes o cròniques i recuperar la mobilitat articular després d’haver sofert una lesió.

L’osteòpata

L’osteopatia és una pràctica terapèutica considerada medicina alternativa. L’osteòpata proposa reequilibrar l’esquelet, els músculs, els lligaments a fi que tots els líquids circulin correctament; atribuirà una importància molt particular a la columna vertebral, el pilar de l’armadura, que conté el sistema nerviós autònom. Totes les parts del cos són interdependents el que confereix a l’home la seva especificitat i la seva innocuïtat.

Actualment no està reconeguda com a professió sanitària, no està inclosa al Catàleg de prestacions de la Sanitat Pública.

A Espanya s’exigeix que els osteòpates siguin fisioterapeutes titulats perquè puguin aplicar aquestes tècniques, ja que es consideren pròpies de la fisioteràpia per llei (Reial decret 1001/2002). Malgrat això, es poden trobar molts osteòpates que no són fisioterapeutes titulats, per la qual cosa la seva formació queda en dubte. Recomanem comprovar en el col·legi corresponent si és un professional titulat.

La quiropràxia és un altre tipus de medicina alternativa que se centra en el diagnòstic i tractament dels trastorns mecànics del sistema musculoesquelètic, especialment la columna vertebral, sota la creença que aquests trastorns afecten la salut general a través del sistema nerviós i que la seva correcció millora o restaura la salut. A Espanya no està reconeguda com a professió sanitària.

Finalment, el massatgista solament pot aplicar massatges de relaxació, no terapèutics (per tan solament pot donar massatges a persones sanes, ja que no poden ser usats per tractar una patologia). El massatge com a mitjà de tractament d’una patologia solament pot ser proporcionat per fisioterapeutes.

Ni quiropràctics ni massatgistes són reconeguts com a professionals sanitaris i la llei exigeix que per aplicar tractaments quiropràctics es tingui el títol de fisioterapeuta.
Perquè quedi més clar, a Espanya l’únic professional sanitari reconegut i que té estudis universitaris és el fisioterapeuta.

La principal conclusió és: Al moment d’escollir en mans de qui posem la nostra salut és bàsic assegurar-nos que el professional disposi d’una formació reglada i reconeguda. Actualment els fisioterapeutes són els únics professionals amb un pla d’estudis universitaris oficial, que assegura la correcta aplicació de totes les tècniques que es considerin oportunes, així com fer-ho amb les màximes garanties i dins d’un marc legal.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Festa Major de Sant Gervasi – la Bonanova 2025: el programa amb totes les activitats

Del 5 al 15 de juny la plaça de la Bonanova s'omple de cultura popular, música, activitats infantils, àpats populars i espectacles per a tots els públics

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

La “Desfilada diversa” de la Fundació ESMEN reivindica i empodera la moda inclusiva

L'acte, celebrat el 25 d'abril, ha estat la cloenda de la Setmana Cultural organitzada per la Universitat Blanquerna-URL

Apagada elèctrica a Catalunya, apagada comunicativa a les institucions

"Els missatges van ser tardans, dispersos i, sovint, mancats d'indicacions concretes": l'opinió de Marta Royo
spot_img

Els partits polítics de Sarrià-Sant Gervasi fan balanç en l’equador del mandat

Després de dos anys d'alcaldia de Jaume Collboni, els consellers de Junts, PP, PSC, BComú i ERC miren al passat i fan propostes de futur

Jesuïtes Sant Gervasi i el Casal Sant Ildefons: una aliança transformadora a través del TR i el voluntariat

La proposta educativa combina l’aprenentatge acadèmic amb el compromís social, permetent que els estudiants col·laborin setmanalment amb diferents entitats del barri i la ciutat

Josep Carner, un poeta excels dins un rostre inacabat

Va instal·lar-se a Sarrià l'any 1914, en una torre llogada al carrer de Pomaret; va publicar alguns poemes en el butlletí de l'Orfeó Sarrianenc i a La Cònsola, revista impulsada per J.V.Foix

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]