Publicitat

Les al·lèrgies alimentàries més comunes en infants

Anna Vilarrasa presenta una llista d'alternatives per suplir els nutrients dels aliments que causen més al·lèrgies

spot_img

Publicat el 24.9.2020 7:04

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

Què són les al·lèrgies alimentàries? Es tracta d’una reacció adversa immunològica de l’organisme quan entra en contacte amb un aliment determinat. Generalment, el culpable és una proteïna. És important comptar amb un bon diagnòstic, ja que en algunes ocasions poden tenir conseqüències greus per a la salut dels nens.

Publicitat

En els últims anys la seva incidència ha augmentat en el països occidentals. A Europa afecten entre un 4 i un 6% de la població infantil. 

Publicitat

Dins el tractament, és completament necessari eliminar de la dieta els causants de les reaccions al·lèrgiques. A vegades això pot resultar complicat, ja que s’ha de tenir en compte les reaccions creuades, la contaminació o possibles ingredients ocults. 

Quins són els aliments més implicats?

Cada infant és susceptible de tenir al·lèrgia a qualsevol tipus d’aliment, però de forma general aquests son els més problemàtics: 

  • Llet: una de les més freqüents. Els síntomes solen aparèixer amb la introducció de la lactància artificial o de la llet de vaca a partir de l’any.
  • Ou: els components més reactius es troben a la clara de l’ou. Sol afectar a nens menors de dos anys i es presenta des de la primera ingesta.
  • Peix i marisc: és la tercera causa més comú en nens. Apareix generalment entre el primer i el segon any de vida i pot estar provocada per un sol tipus de peix, per una família o per tot el peix en general.
  • Fruita seca i sèsam: sol ser habitual en nens d’entre tres i quatre anys. Les més implicades són nous, ametlles i avellanes.
  • Fruites: a Europa, les que generen problemes amb més freqüència són les de la família de les Rosaceae, és a dir, préssecs, pomes, peres, cireres, albercocs, prunes i maduixes.
  • Llegum: en aquest cas, a Espanya, els llegums més implicats són les llenties i els cigrons. Cal tenir en compte que els cacauets també formen part d’aquest grup d’aliments i que als Estats Units ja són els primers causants d’al·lèrgies.

Amb els anys, els infants afectats poden adquirir tolerància als aliments reactius. Això sol ser més habitual en el cas de l’ou i la llet. En canvi, l’al·lèrgia a la fruita seca, peix i marisc sol ser persistent.

Com equilibrar la dieta?

Eliminar aquests aliments de la ingesta dels més petits no comporta, en principi, comprometre’n la qualitat nutricional. Els nutrients es poden trobar en altres fonts. Presentem una llista d’opcions per a cada cas concret:

  • Llet: llegum, cereals integrals, fruita seca i làctics de soja.
  • Ou: peix, carn, fruita seca, llegum i cereal integral.
  • Peix i marisc: carn, ous, fruita seca, oli d’oliva i llavors de lli i xia.
  • Fruita seca: oli d’oliva, alvocat, llavors i cereals integrals.
  • Fruita: verdura, cereals integrals i tota la fruita no implicada. 
  • Llegum: soja (si no és un dels llegums afectats) i derivats, ous, fruita seca i quinoa.

És necessari garantir que en la dieta segueixen presents els principals macronutrients (carbohidrats, proteïnes i greixos) i que no es vegi compromès el desenvolupament i creixement normal de l’infant.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

La murtra, un bon substitutiu del llorer a la cuina i una planta per a infusions

La infusió de fulles i baies de la murtra és de gran utilitat per a estovar la tos i, també, per a combatre les infeccions bucals

Barcelona s’oblida de Sarrià-Sant Gervasi en la celebració del Dia Internacional del Joc a les places

És l'únic districte de la ciutat, amb les Corts, on no hi ha cap activitat programada per reivindicar el dret a jugar dels infants

La diada de Sant Jordi més inclusiva a la Bonanova: infants de primària visiten la Fundació Esmen

El dijous 18 d'abril un centenar d'alumnes compartiran la jornada 'Llegeix amb mi' amb veïns del barri amb discapacitat intel·lectual

Fer música des de petit

Dos alumnes de 15 i 22 anys narren l'experiència d'estudiar música des de petits a l'escola de música Trémolo
spot_img

El sarrianenc Oriol Pla, primer català guanyador d’un Emmy

La sèrie, disponible a Disney+, ofereix una versió ficcionada de Giner, encarnat per Pla, que al llarg de sis episodis acompanya l’espectador en un recorregut dolorós però terapèutic, i que alhora transmet esperança a qui es troba en una situació similar. En el seu discurs, l’actor sarrianenc va dedicar el premi al seu director, agraint-li profundament l’oportunitat i el repte: “No podré agrair-t’ho mai prou. Mereixes viure en veu alta, amb orgull i meravellosament.” La gala de premis, que es va celebrar la nit del 24 de novembre a Nova York, va tenir un altre guanyador espanyol que es va endur l'Emmy Internacional a millor documental esportiu. Es tracta de #SeAcabó: diario de las campeonas, dirigit per Joanna Pardós, que relata la història del petó no consentit a la futbolista Jeni Hermoso després de la victòria d'Espanya al Mundial de futbol femení de 2023. Ambdós han rebut el reconeixement a les xarxes del president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa: "Històrics Emmys Internacionals amb segell català!"

Èxit al concert solidari del Rotary: Sant Vicenç balla al ritme del Free Choir

La setena edició d'aquest esdeveniment ha portat per lema "Cultivant Noves Oportunitats", a favor del programa Assís Verd

El miratge de la igualtat i el seu impacte en les relacions sexoafectives entre adolescents

La igualtat efectiva entre homes i dones no és una realitat encara, i assumir com a societat que hem assolit la igualtat real té repercussions negatives en molts àmbits

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí