Dilluns 06, maig 2024
16.4 C
Sant Gervasi
16.3 C
Sarrià
Publicitat

Les al·lèrgies alimentàries més comunes en infants

Anna Vilarrasa presenta una llista d'alternatives per suplir els nutrients dels aliments que causen més al·lèrgies

Publicat el 24.9.2020 7:04

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

Què són les al·lèrgies alimentàries? Es tracta d’una reacció adversa immunològica de l’organisme quan entra en contacte amb un aliment determinat. Generalment, el culpable és una proteïna. És important comptar amb un bon diagnòstic, ja que en algunes ocasions poden tenir conseqüències greus per a la salut dels nens.

Publicitat

En els últims anys la seva incidència ha augmentat en el països occidentals. A Europa afecten entre un 4 i un 6% de la població infantil. 

Publicitat

Dins el tractament, és completament necessari eliminar de la dieta els causants de les reaccions al·lèrgiques. A vegades això pot resultar complicat, ja que s’ha de tenir en compte les reaccions creuades, la contaminació o possibles ingredients ocults. 

Quins són els aliments més implicats?

Cada infant és susceptible de tenir al·lèrgia a qualsevol tipus d’aliment, però de forma general aquests son els més problemàtics: 

  • Llet: una de les més freqüents. Els síntomes solen aparèixer amb la introducció de la lactància artificial o de la llet de vaca a partir de l’any.
  • Ou: els components més reactius es troben a la clara de l’ou. Sol afectar a nens menors de dos anys i es presenta des de la primera ingesta.
  • Peix i marisc: és la tercera causa més comú en nens. Apareix generalment entre el primer i el segon any de vida i pot estar provocada per un sol tipus de peix, per una família o per tot el peix en general.
  • Fruita seca i sèsam: sol ser habitual en nens d’entre tres i quatre anys. Les més implicades són nous, ametlles i avellanes.
  • Fruites: a Europa, les que generen problemes amb més freqüència són les de la família de les Rosaceae, és a dir, préssecs, pomes, peres, cireres, albercocs, prunes i maduixes.
  • Llegum: en aquest cas, a Espanya, els llegums més implicats són les llenties i els cigrons. Cal tenir en compte que els cacauets també formen part d’aquest grup d’aliments i que als Estats Units ja són els primers causants d’al·lèrgies.

Amb els anys, els infants afectats poden adquirir tolerància als aliments reactius. Això sol ser més habitual en el cas de l’ou i la llet. En canvi, l’al·lèrgia a la fruita seca, peix i marisc sol ser persistent.

Com equilibrar la dieta?

Eliminar aquests aliments de la ingesta dels més petits no comporta, en principi, comprometre’n la qualitat nutricional. Els nutrients es poden trobar en altres fonts. Presentem una llista d’opcions per a cada cas concret:

  • Llet: llegum, cereals integrals, fruita seca i làctics de soja.
  • Ou: peix, carn, fruita seca, llegum i cereal integral.
  • Peix i marisc: carn, ous, fruita seca, oli d’oliva i llavors de lli i xia.
  • Fruita seca: oli d’oliva, alvocat, llavors i cereals integrals.
  • Fruita: verdura, cereals integrals i tota la fruita no implicada. 
  • Llegum: soja (si no és un dels llegums afectats) i derivats, ous, fruita seca i quinoa.

És necessari garantir que en la dieta segueixen presents els principals macronutrients (carbohidrats, proteïnes i greixos) i que no es vegi compromès el desenvolupament i creixement normal de l’infant.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.