Dissabte 02, novembre 2024
16.9 C
Sant Gervasi
16.7 C
Sarrià
Publicitat

L’Associació Contra el Càncer celebra l’onzè Mercat Solidari a Sarrià del 23 al 26 de novembre

Lourdes Esquerdo, voluntària de l'AECC: "Vaig rebre el lot sencer: operació, quimioteràpia i radioteràpia en un any per un càncer de mama"

Publicat el 19.10.2023 10:47

Societat

Dani Silva

El càncer és una malaltia silenciosa. I això ho sap perfectament la Lourdes Esquerdo, que ha superat un càncer de mama. El seu cas és un dels milers que l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ajuda a combatre cada dia des de fa més setanta anys. I per onzè any consecutiu, la delegació de Barcelona celebra el seu Mercat Solidari a Sarrià, del 23 al 26 de novembre al Talento Studio, a la plaça Sant Vicenç de Sarrià número 8, amb la finalitat de recaptar diners per a la recerca oncològica i per ajudes directes als malalts i a les seves famílies. La Lourdes, avui jubilada, en forma part com una de les voluntàries que ho fan possible.

Publicitat

En una conversa amb El Jardí, Esquerdo explica que ella va rebre com a tractament contra la malaltia “el lot sencer”: operació, quimioteràpia i radioteràpia en un mateix any. “Jo tenia 45 anys i la meva vida es va aturar”, diu. Va ser quan va anar a fer-se una revisió mèdica rutinària, que li van detectar un càncer que ja estava en metàstasi. Li va dir al metge que, després del seu aniversari, pel qual faltaven quatre dies, ja el tornaria a visitar: “Res d’això, cal operar”, li va respondre el doctor.

Publicitat

Va estar quatre dies ingressada i va iniciar un procés que duraria deu anys, perquè les revisions anuals duren, en el millor dels casos, una dècada. “Els metges mai et diuen que estàs curat, eviten la paraula”, manifesta Esquerdo, recordant que quan s’acaba el tractament els professionals sanitaris sempre diuen als pacients que tornen a tenir “les mateixes probabilitats que qualsevol altra persona” per tornar a patir un càncer.

Mentre estava en tractament, la Lourdes va conèixer la tasca de l’AECC i, en començar a entreveure la normalitat en el seu dia a dia de nou, va fer-se’n voluntària: “Allò que diuen que les persones reben més quan donen desinteressadament és un tòpic, però també veritat”. Esquerdo va començar en l’acompanyament de les dones malaltes de càncer de mama com ella perquè el suport considera que és “cabdal”. Moltes de les pacients li pregunten si se’n sortiran com ella ho va fer, i sempre els respon el mateix: “No ho sé, però intentem-ho”.

El Mercat Solidari, a les portes de Nadal

Les dates són escollides amb la precisió d’un cirurgià. Tot i que pugui semblar molt prèvies, les exigències del calendari de comptes tan atapeït de desembre provoca que si organitzen el mercat solidari més tard del Pont de la Puríssima, la gent “se n’oblidi”. Per això, i des de fa alguns anys, les dates marcades són les del darrer cap de setmana de novembre, que en aquest any cau entre els dies 23 i el 26.

En l’edició passada van rebre la visita de 500 persones i van aconseguir 12.000 euros de recaptació, xifra que volen superar enguany. Al mercat es podran trobar una gran diversitat d’articles, com poden ser de joieria i bijuteria, roba i complements d’hivern, queviures de producció artesanal o articles de decoració i antiguitats. Tots els productes són nous i venen de donacions d’empreses, botigues i particulars.

Fotografia de la darrera edició del Mercat Solidari © AECC

AECC-Catalunya Contra el Càncer

L’AECC està estructurada en 52 seus provincials i present en més de 2.000 localitats espanyoles, la qual a Barcelona se situa a Travessera de les Corts 268. El 2011, quan Esquerdo ja portava quatre anys com a voluntària, va obrir-se aquesta delegació provincial que va coincidir amb l’obertura d’una subdelegació de districte a Sarrià-Sant Gervasi, situada al Centre Cívic Vil·la Florida (c/Muntaner, 544) i de la qual ella n’és la presidenta. A Barcelona hi ha avui 766 voluntàries com la Lourdes.

Entre dues persones que han patit la mateixa malaltia, es crea un “llenguatge especial”, explica la Lourdes. Per això, per a l’AECC és molt important que hi hagi una comunicació fluida entre tots els implicats perquè aquesta és una malaltia que “afecta a tota la família i nuclis propers”, i no només trastoca a la pacient. S’ha de ser capaç de poder parlar de tot allò que envolta la malaltia, perquè, en el cas del càncer de mama, pot afectar les relacions personals i sexuals amb la parella, a més de la pròpia imatge. “Això sí, la primera passa l’han de donar sempre els pacients”, diu Esquerdo, que creu que els homes tenen més recança a parlar sobre el tema per por a fer-se veure com a “vulnerables”, un tabú que creu que cal superar d’una vegada per totes.

Tanmateix, Esquerdo vol fer un incís assumint les dones pateixen altres càncers que no són de mama. Ella és conscient de la gran relació que s’assumeix en un càncer femení al de tipologia de mama, però manifesta que si s’ha fet tant “rebombori” és perquè les dones han alçat la veu. Els quatre grans tipus de càncer són el de mama, el de còlon i recte, el de pulmons i el de la pell, i les dades mostren com, al llarg de la vida, una de cada tres dones en patirà i, en el cas dels homes, un de cada dos.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.