Dimecres 08, maig 2024
14.5 C
Sant Gervasi
14.5 C
Sarrià
Publicitat

Dra. Teresa Checa: “El càncer de mama no és una malaltia lletja, no ha de ser tabú”

L'oncòloga de l'Institut d'Oncologia Corachan remarca la importància de no atabalar les pacients amb dades i escoltar més

Publicat el 19.10.2021 15:31

Salut

Sergi Alemany

Teresa Checa Ruiz és oncòloga de l’IDOC Centre Mèdic-Institut d’Oncologia Clínica de Barcelona, on treballa des de fa anys amb una consulta instal·lada a la Clínica Corachan. Parlant amb ella en la prèvia del Dia Mundial contra el Càncer de Mama (19 d’octubre) de seguida t’adones de la seva implicació en la lluita contra un tumor que ja és la primera causa de càncers al món, superant el de pulmó.

Publicitat

“Avui he visitat a nou dones en un matí, però de vegades en poden ser 10 o 12,” explica la doctora, que remarca la importància de no atabalar les pacients amb dades i escoltar més. “Cada dia es diagnostiquen més de 80 casos de càncer de mama a Catalunya, però més del 90% es curen amb un diagnòstic a temps. No passa el mateix en països amb pocs recursos, on la taxa de supervivència baixa fins al 40-60%.” 

Publicitat

Un món desconegut

El diagnòstic d’un càncer de mama “canvia el món” a la persona que el rep, hi ha un desconcert davant del desconegut i això fa que es formuli preguntes com què passarà amb la família, els fills o la feina. “És un món més aviat fosc on les incertesses poden anul·lar a la persona”, explica la doctora, que insisteix en la importància de poder parlar de la malaltia: “No és una malaltia lletja ni horrorosa i no ha de ser tabú.” El tractament pot afectar, per exemple, a la sexualitat? “Sí.”

Són “dones supervivents” totes aquelles que han superat el neguit del tractament, apunta la doctora Checa Ruiz, que anima a totes les seves pacients a seguir fent tot allò que els agrada un cop superada la malaltia: “Fes marxa nòrdica, no oblidis la dieta, continua divertint-te, anant a la feina…”. Els hàbits de vida saludable, igual que poden ajudar a reduir en un 30% els càncers -de tot tipus-, són claus perquè la persona tractada tingui un millor curs i previngui altres malalties.

Com identificar un possible càncer de mama

Posar-se davant del mirall i veure si les mames son simètriques, si tenen alguna irregularitat a la pell, un retracció del mugró, un bony a l’aixella, la pell vermella o més gruixuda com una pell de taronja, són senyals que poden servir per posar-se en contacte amb el metge o la metgessa. “Moltes vegades seran processos benignes, però cal comunicar aquestes anomalies a un professional.”

Per la doctora Checa Ruiz tractar el càncer és estar al costat de la persones des de l’inici del diagnòstic fins al final del tractament, però quan arriben els controls de seguiment posteriors explica que moltes pacients la volen continuar visitant a la consulta. 

Teresa Checa Ruiz és també la coordinadora de la Fundació Tècnica Humanisme, que va néixer als anys 90 a les Tres Torres per donar suport emocional a pacients amb tractament oncològic. Des de fa vint anys la fundació té en marxa un projecte escolar per lluitar contra el càncer que recorre escoles de Barcelona, i l’últim dijous de cada mes s’ofereixen xerrades de diversos àmbits a l’auditori del Col·legi Major Sant Jordi.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.