Cuina i Nutrició
Anna Vilarrasa
Reunions, trobades i àpats entre amics o familiars són una de les senyes d’identitat del Nadal. En aquest article, volem proposar algunes idees pràctiques per tenir unes festes amb menys excessos i amb una alimentació una mica més sostenible i saludable.
Controlar les quantitats
La planificació dels àpats i de la compra dels ingredients té un paper fonamental. Així prenem consciència de quins ingredients necessitem i evitem haver de llençar o que sobri molt menjar.
També és important prioritzar la qualitat per davant de la quantitat i intentar comprar amb antelació i sense pressa. A les petites botigues especialitzades ens poden ajudar a resoldre tots els dubtes sobre les millors opcions de com cuinar i com conservar els aliments.
Introduir nous plats al menú
Aquesta és una de les possibilitats que tenim per poder gaudir d’un Nadal sense excessos. Si sou dels que no us fa res innovar, és una bona ocasió per introduir més aliments vegetals als àpats en forma d’amanides, cremes de verdures o en l’acompanyament d’un segon plat.
Mantenir les tradicions
Per a moltes persones, aquestes festes no s’entenen sense la carn d’olla, el pollastre o els canelons. En aquest cas no és necessari replantejar els menús de Nadal: es poden seguir posant a taula en les quantitats justes i eliminant tot allò que ens sembli més prescindible.
Adequar els menús en quantitat
Tant si s’elabora el menú tradicional com si s’opta per cuinar alguna cosa nova, és important ser conscients del nombre de plats i l’abundància de cada un d’ells. Es poden mantenir els plats principals i eliminar tot allò superflu com són els aperitius, les amanides entre plat i plat o les postres abans dels dolços.
Torrons i neules els dies assenyalats
Els polvorons, les neules o els torrons són productes bastant calòrics i amb una alta quantitat de sucre afegit. Per tant, el consell és limitar-ne el consum als dies de festa i menjar-ne en quantitats moderades.
Seguir una dieta saludable la resta de dies
Per tenir una alimentació més sana durant aquesta quinzena, una de les claus és fixar-nos en què mengem els dies no festius. Ja sigui per les grans quantitats que es cuinen o per els interessos comercials, els excessos se solen allargar més enllà dels dies assenyalats.
Unes petites rutines ens ajudaran a controlar-ho millor:
- Basar l’alimentació diària en els aliments vegetals i preparar amanides, verdures, cremes abundants, llegums i proteïna magra (carn i peix blancs)
- Congelar tot el que quedi dels àpats de festa i guardar-ho per tornar-ho a menjar més endavant. També ho podem repartir entre familiars, veïns o amics
- No saltar-se àpats ni fer dejunis o dietes de desintoxicació. Cuinar de manera senzilla i suau, moderar les quantitats i seguir amb els hàbits alimentaris de la resta de l’any ens ajudarà a millorar els possibles problemes digestius o de control del pes que pateixen algunes persones aquests dies
- Seguir amb les rutines d’exercici físic i tenir una vida el més activa possible