Dimecres 15, gener 2025
6.2 C
Sant Gervasi
6 C
Sarrià
Publicitat

El Nadal i la malaltia d’Alzheimer: com afecta a les famílies?

són dates difícils, en les quals als cuidadors se’ls demana un sobreesforç extra amb un cost emocional i un desgast físic molt important

spot_img

Publicat el 23.12.2024 16:25

Salut

Guillem Martín, psicòleg de la Fundació Uszheimer

Arriba Nadal, i les famílies ho celebrem de diverses maneres, àpats, festes, viatges… Però, a més de tot això, per a les famílies que conviuen amb la malaltia d’Alzheimer són dates difícils, en les quals als cuidadors se’ls demana un sobreesforç extra amb un cost emocional i un desgast físic molt important.

Publicitat

Quan parlem de la malaltia d’Alzheimer, com a professionals sempre destaquem la importància de les rutines, del dia a dia sense imprevistos, amb la seguretat pròpia de qui sap que tot està tranquil i controlat. Però aquestes dates nadalenques són, per a les persones afectades d’Alzheimer, tot el contrari.

Publicitat

Com a cuidadores, hem de tenir present que des del tret de sortida de les festes de Nadal comencem a canviar el nostre entorn i les rutines. En primer lloc, coses bàsiques com són la vestimenta: deixem de banda la roba còmoda i pràctica per utilitzar roba de mudar que normalment dificulta l’autonomia de les persones i les activitats bàsiques de la vida diària.  A més, canviem horaris de moments importants del dia com poden ser els àpats, els horaris d’anar a dormir o fins i tot els espais on fem aquestes dues coses.

Tot això no afavoreix la tranquil·litat de la persona que està malalta i que necessita aquestes rutines per sentir-se segura i amb pau interior. És per això que hem de ser conscients que com a cuidadors és possible que ens sentim exigits pel nostre entorn a canviar tot això sense tenir en compte que possiblement no és el millor per a la persona malalta. El més important és saber interpretar els senyals que ens pot fer arribar la persona que cuidem, quan no se senti a gust, sobrepassada, irritable o senzillament no entengui la realitat que l’envolta.

Per a això ens ajudarà molt adaptar aquests actes i festes a la situació actual de la família. L’objectiu és aconseguir integrar aquesta nova realitat que envolta el cuidador i la malaltia perquè puguin celebrar i gaudir de les festes de la millor manera possible. Per exemple, a l’hora dels àpats mantenir un horari semblant, amb taules poc nombroses, que la persona malalta no perdi de vista la seva cuidadora referent. És important no dur a terme converses creuades i mantenir un to de veu suau i tranquil.

Això afavorirà que la persona amb Alzheimer pugui participar i seguir, dins del possible, el tema que s’estigui tractant. Per altra banda, és molt important mantenir els cicles de son i vigília i, com a cuidadores, ens podem trobar en situacions on hem d’acceptar que la malaltia podrà més que nosaltres i no hem de forçar situacions que probablement desembocaran en el fet que la persona malalta estigui més angoixada (p. ex. arribar desperts a les 12 h del dia de Cap d’Any per prendre el raïm).

Finalment, hem de tenir en compte que és molt important controlar el nostre entorn físic. La decoració de Nadal ens pot dificultar disposar d’espais oberts per caminar lliurement i sense obstacles (arbre de Nadal). A més ens podem trobar amb ambients visuals sobreestimulants (llums de Nadal intermitents) i auditius (música), que caldrà controlar per no generar situacions de conflicte.

Des de la Fundació Uszheimer desitgem que aquestes pautes us ajudin a poder celebrar i gaudir al màxim d’aquestes festes. Bon Nadal!



Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.