Publicitat

Àpats conventuals i pairals en temps de tardor

spot_img

Publicat el 21.11.2016 16:30

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

Fra_Valenti_foto petitaDes de temps immemorial, per la vigília i la festivitat de Tots Sants, el dia primer de novembre, hi ha el costum de practicar la cèlebre castanyada familiar entorn de la llar, un àpat festiu a base de moniatos, fruita confitada, castanyes i, sobretot, els panellets, que són uns deliciosos pastissets que han esdevingut una de les postres més tradicionals de Catalunya que combinen de manera excel·lent el sucre i la pasta d’ametlla envoltada de pinyons (a voltes farcits de confitura) i són la delícia de grans i xics, especialment quan s’acompanyen amb un gotet de malvasia o de moscatell.

Publicitat

En temps de crisi la tradició pairal i monàstica ha preparat panellets amb pasta de carbassa, farina i rovell d’ou i que després untaven amb mel i es menjaven amb les castanyes torrades al caliu. Pel que fa al moniato, estudis recents han posat de manifest que és una de les hortalisses més agraciada amb hidrats de carboni i sucres, amb vitamina A i E i sense gens de greixos, de tal manera que actua benèficament contra el càncer de pulmó i de pell. A l’estar integrat per un 70 % d’aigua fa que sigui un excel·lent hidratant del sistema digestiu.

Publicitat

En efecte, la carbassa té un lloc destacat en la cuina pairal i conventual de tardor i hivern. És una hortalissa oriünda d’Amèrica i té nombroses varietats, i són molt apreciades per la cuina catalana, les que són collides a la tardor i a l’hivern, car gaudeix de nombroses propietats vitamíniques i digestives, de preu molt assequible i que hom pot preparar de moltes maneres: bullida, estofada, en escudella, en consomé, en forma de pastissets…

Amb un una carbassa mitjana es pot fer un àpat excel·lent si, després de pelar-la bé es talla a trossos ben menuts, “que hauràs de salpebrar i barrejar amb ceba picada i amb porros picats; després ho poses en una cassola on, a foc lent, has d’haver sofregit força ceba i on has d’afegir una mica de brou de verdures i deixar-ho coure durant mitja hora fins que la carbassa s’hagi estovat, i ja ho tindràs llest per dur-ho a taula, i pots reforçar aquest brou de carbassa amb moixernons o altres bolets confitats que tinguis”.

Un bon complement alimentari en la dieta del temps de tardor és menjar la carbassa a les postres com a pastís, “que hom podrà elaborar amb pasta de carbassa, rovells d’ou, farina, una mica de llevat, sucre de canya, un tros de canyella, la pela d’una taronja i d’una llimona ben ratllades, oli d’oliva i un bon grapat de nous trossejades per afegir a la pasta amb destinació al forn, on hi ha de romandre fins que estigui cuita i al seu punt, i hom la podrà menjar quan s’hagi refredat una mica”. A l’article vinent us vull parlar, a.D., del vi i les bótes.

Fra Valentí Serra de Manresa és l’arxiver dels caputxins

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Així era Sarrià-Sant Gervasi al segle XX

La sèrie "Recapturant" explica l'evolució del districte a través de la fotografia històrica

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf
spot_img

“La família Camaleot”, el relat d’Elsa Corominas

"Els Camaleot eren una família molt peculiar que dominava l’art d’imitar. El matrimoni va tenir sis fills i a cadascun li va ensenyar com aprofitar al màxim aquesta habilitat"

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]