Arquitectura a Sant Gervasi
Jaume d’Oleza
Barcelona sempre s’ha caracteritzat per donar cabuda als corrents més innovadors i moderns. En aquest aspecte, un dels edificis més avantguardistes del segle passat és una construcció situada al carrer Muntaner 342-348 cantonada Rector Ubach, obra del conegut arquitecte Josep Lluís Sert, nebot del cèlebre pintor Josep Maria Sert. Un edifici construït l’any 1929 conegut com a Casa Josefa López. Està format per sis habitatges dúplex amb una agradable doble alçada a la seva sala d’estar, una tipologia dúplex molt emprada en l’època i que permetia reduir les zones comunes de pas i així possibilitava una optimització de l’espai de l’habitatge. Aquest edifici d’habitatges adopta una sèrie de solucions que en la seva època, l’any 29, feien d’ell, una fita de modernitat, com són: els tubs de canalització i recollida d’escombraries, l’ascensor amb doble cabina, muntaplats etc. Les seves façanes, en estuc color verd pàl·lid, a l’estil del corrent artístic del Bauhaus imperant en el seu temps, juntament amb els balcons i terrasses situats de forma alterna, les finestres corregudes, així com la disposició dels buits en façana, transmeten de forma gairebé minimalista l’espai interior i la tipologia de l’habitatge.
És de destacar la balconada en cantonada i la seva doble aresta. Una estratègia que li permet articular les dues façanes de manera poc convencional i creativa, fugint de l’angle en cantonada. A la planta baixa, les parets estan revestides amb panells de vidre pintats de color gris fosc, diferenciant la planta carrer com a espai comercial de la resta dels habitatges.
L’arquitecte racionalista Sert
Josep Lluís Sert va ser un arquitecte destacat del corrent racionalista del segle passat. Nascut a Barcelona l’any 1902, va conèixer a Le Corbusier, un dels pares de l’arquitectura moderna, del qual va adquirir gran part dels seus coneixements, ja l’any 1927 va començar a treballar amb ell en el seu estudi de París, un contacte que va mantenir la resta de la seva vida. Va ser membre fundador del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), i més tard amb la guerra civil va haver d’exiliar-se als EUA.
Un edifici que sobresurt sobre la resta dels edificis circumdants i que representa una de les primeres obres més significatives i destacades del racionalisme català. És un privilegi per a la ciutat i el nostre districte, el poder admirar i contemplar la que ha estat una de les obres més excel·lents d’aquest cèlebre arquitecte. Una arquitectura propera a la tradició mediterrània que ens delecta i transporta a l’esperit racionalista de l’època.
Jaume de Oleza és arquitecte, www. controller.cat