Dimecres 08, maig 2024
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Una vuitantena de persones dormen al carrer a Sarrià-Sant Gervasi segons el recompte d’Arrels

És el doble que fa un any, en un recompte fet per primer cop a l'hivern, amb gent sense comptar dormint en tendes de campanya

Publicat el 21.12.2023 17:10

Societat

El Jardí

El recompte nocturn anual que la Fundació Arrels fa a Barcelona per detectar gent dormint al carrer, sense un sostre, eleva de 34 a 78 les persones que es troben en aquesta situació al districte de Sarrià-Sant Gervasi respecte al 2022. És una de les dades més destacables de l’informe que l’entitat ha presentat aquest dimecres, que evidencia que la majoria de persones sense llar continua pernoctant al centre de la ciutat, però cada cop n’hi ha més que ho fan en barris més allunyats. A Sarrià, a la Via Augusta 405-407, cal destacar la presència del Centre d’Assís d’acolllida (esmorzar, dutxes, roba, socialització…) per a persones en situació de sensellarisme.

Publicitat

Un recompte fet, per cert, una nit abans que el moviment juvenil Encassolats recordés per vuitè any consecutiu l’assassinat a mans de tres joves de Rosario ‘Charo’ Endrinal el 2005, mentre dormia al caixer automàtic que fa cantonada al carrer Guillem Tell amb Saragossa, al barri del Farró, en un cas de delicte d’aporofòbia: por a les persones pobres o desfavorides. Cada vegada es detecten més persones dormint al carrer a Barcelona, amb una clara tendència a l’alça els darrers anys. Hi ha joves, gent gran, adults sols o en parella, persones que pateixen problemes de salut mental o persones migrades, entre d’altres. Tant homes, com cada vegada més dones.

Publicitat

Més persones que mai dormint al carrer a Barcelona

El recompte total de gent dormint al carrer a la ciutat aquest any, segons Arrels, és de 1.384 persones, un 12% més que l’any passat i la xifra més elevada de totes les registrades fins ara a Barcelona. També a Sarrià-Sant Gervasi, on fins ara el màxim era de 57 persones el 2018. Un fet que posa sobre la taula, segons la Fundació Arrels, la necessitat de polítiques de prevenció i recursos que ofereixin alternatives d’allotjament estable. Unes xifres realment reveladores quan es coneix que a la capital catalana hi ha més de 75.000 pisos buits, que són propietat de bancs i immobiliàries. 

Sarrià-Sant Gervasi, el cinquè districte amb més sensellarisme nocturn

Ciutat Vella (339 persones), l’Eixample (302), Sants-Montjuïc (209) i Sant Martí (198), són els quatre districtes amb més presència de sensellarisme nocturn, segons el recompte d’Arrels. Per darrere, se situa en cinquè lloc el districte de Sarrià-Sant Gervasi, seguit de Nou Barris, on al 2023 hi ha hagut un lleuger increment de persones que viuen al carrer, passant de 54 l’any passat a 64 comptades en l’últim recompte.

En el cas del districte de Gràcia, en un any s’ha passat de comptabilitzar 32 persones dormint a carrer a 57; a Sant Andreu, s’ha passat de 18 persones detectades a 49; a les Corts es manté el nombre de persones que viuen al carrer (44 aquest 2023 i 43 el 2022), mentre que a Horta-Guinardó, on hi havia 67 persones vivint al ras l’any passat, ara s’han comptabilitzat 44 persones, una vintena menys

Un recompte “de mínims” fet per primer cop a l’hivern

Per primera vegada, el recompte s’ha fet a l’hivern i no a la primavera, en un moment en què les persones que sobreviuen al carrer busquen llocs més amagats on passar la nit o passen més desapercebudes perquè estan més tapats per pal·liar el fred. La majoria de persones localitzades, de fet, estaven tapades amb mantes, sacs i cartrons, i una part important es refugiava en tendes de campanya, on Arrels no ha pogut comprovar si hi havia més d’una persona a l’interior.

Per tot plegat, l’entitat alerta que el resultat del recompte és “una xifra de mínims”, perquè hi podria haver més persones dormint al ras als 73 barris de la ciutat ,que 510 voluntaris de l’entitat han ajudat a pentinar per fer el recompte.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.