Societat
Natalia Avellan
Sarrià acull el primer projecte públic d’habitatge cooperatiu d’envelliment, pioner tant a Catalunya com a l’Estat. La iniciativa, gestionada pel Col·lectiu Can 70, s’ubicarà al solar municipal de la Via Augusta 383-387, on ja ha començat la construcció de l’edifici, destinat únicament a persones d’entre 55 i 70 anys. L’habitatge constarà de 39 places individuals, de les quals 29 ja estan ocupades. Pel que fa a la desena de sol·licituds restants, estan a l’espera de ser cobertes per aquelles persones que es troben en el procés de coneixença del projecte.
“L’habitatge, per Constitució, és un dret reconegut, però no està garantit”, ha recalcat Anna Corrons, membre de la comissió de cures de Can 70. Amb aquesta premissa ha donat per començada la sessió de presentació de la iniciativa, que aquest dijous ha acollit una setantena de veïns encuriosits al Centre i Teatre de Sarrià.
Lluny de comprendre l’habitatge com una mercaderia, el model de convivència que proposa Can 70 -integrat dins la comunalitat La Drecera– es basa en la idea d’envellir en comunitat, mitjançant la construcció d’una llar que disposa de serveis autoassistits de cures. Inspirant-se en països capdavanters com Uruguai o Dinamarca, l’objectiu principal és garantir un dret a l’habitatge estable a llarg termini, sense ànim de lucre i a preu de cost. En aquest sentit, Can 70 promou principis com la inclusivitat, l’autogestió, la promoció del teixit associatiu i la sostenibilitat mediambiental, entre d’altres.

Residències individuals de 43 o 30 m²
“Estaria bé envellir col·lectivament, cooperativament i en un lloc que ens agradés”, així va sorgir Can 70 fa 10 anys, tal com ha explicat Elionor Sellers, membre de la comissió de comunicació externa de Can70. El desembre de 2015, es va presentar la instància a l’Ajuntament de Barcelona i, uns mesos més tard, va començar la col·laboració amb els alumnes d’arquitectura de l’ETSLAB per projectar la construcció de l’edifici. Va ser l’any 2021 quan l’Ajuntament de Barcelona va cedir el solar de Sarrià a la cooperativa Sostre Cívic, com a part d’un conveni amb diferents entitats d’habitatge social i cooperatives d’habitatge. Finalment, després d’aconseguir la llicència d’obres l’any passat, l’edificació s’ha posat en marxa a principi d’aquest 2025.

L’habitatge constarà de dos edificis de quatre plantes, connectats per un semisoterrani, que permetrà accedir als espais comunitaris. En total hi haurà 39 “unitats de convivència”, és a dir, residències unipersonals. D’aquestes, 10 seran habitatges convencionals de 43m² , amb una habitació, un bany, una cuina i una sala-menjador. Els altres 29 seran habitatges integrats de 30m², sense cuina particular, ja que no disposaran d’una sortida d’aires. “La millor opció en cas de ser una parella és sol·licitar dos habitatges integrats”, ha recalcat Corrons davant els dubtes dels assistents. A més, l’equipament inclourà d’una bugaderia, una terrassa i una habitació reservada per al personal de cures i d’assistència. Una part de l’edifici estarà obert a l’ús públic, per a tots els veïns de Sarrià-Sant Gervasi, que podran gaudir de serveis de fisioteràpia i gimnàstica, entre d’altres.
Quins són els criteris per poder entrar-hi a viure?
Els requisits per a poder formar part de l’habitatge cooperatiu d’envelliment són senzills. En primer lloc, cal ser soci de la cooperativa Can 70. Així mateix, és necessari que cada candidat a resident tingui un límit d’ingressos i un màxim d’un habitatge en propietat, que haurà d’estar llogat amb unes condicions específiques. A banda, és fonamental que el sol·licitant de la plaça disposi de cert greu d’autonomia funcional en la vida diària en el moment d’incorporar-se en el grup impulsor de Can 70. Finalment, cal tenir un alt nivell de compromís amb el projecte, els seus objectius i la seva proposta econòmica.
Aquells que compleixin tots els criteris podran iniciar el procés d’incorporació, associant-se a la cooperativa Sostre Cívic i omplint el formulari d’accés disponible a la seva pàgina web. La revisió de les sol·licituds es durà a terme tres cops l’any: el 31 de gener, el 30 d’abril i el 30 de setembre. A continuació, els candidats seleccionats hauran de presentar-se a una entrevista d’acollida i a diverses trobades informals amb tot el grup per a conèixer els seus futurs veïns. Finalment, un cop feta la signatura de l’acord d’incorporació, s’haurà de fer la primera inversió de capital social (2.300 euros). Tot i que actualment la majoria de les places estan cobertes, les franges d’edat on es necessita la incorporació de nous socis és entre els 55 i els 64 anys. No obstant això, tothom entre 55 i 70 anys pot omplir el formulari i entrar a la llista d’espera.

“La meva mare pagava 1.500 euros al mes, jo això mai ho podré pagar”, ha explicat Corrons. Aquest és un dels motius principals pels quals s’ha posat en marxa el projecte. En un moment en què la ciutat de Barcelona travessa una forta crisi de la vivenda, Can 70 busca democratitzar l’accés a l’habitatge, un dret fonamental. “Voldríem que fos assequible per a tothom i, en realitat, si no tens un sou digne no és assequible”, ha reconegut Corrons quan un dels assistents ha preguntat pels inconvenients del projecte. En el moment d’entrar a viure a l’habitatge cooperatiu, cada resident haurà de fer una aportació de capital social. A banda, les quotes mensuals seran de 700 euros per a l’habitatge integrat i 900 euros pel convencional, sense incloure els àpats.
“Al Món occidental hi ha un envelliment molt passiu“, ha conclòs Corrons. És per això que, a llarg termini, Can 70 busca consolidar i expandir aquest model d’habitatge cooperatiu sènior, que permeti dignificar l’envelliment i promoure una vellesa activa, significativa i empoderada, construint vincles comunitaris, tant amb els residents com amb el veïnat de Sarrià-Sant Gervasi.