Política
Carme Rocamora
“No permeto lliçons de dedicació o no dedicació. Qui em coneix sap com m’hi he dedicat”. Amb aquesta contundència ha contestat el regidor del districte, Albert Batlle, a la resta de grups de l’oposició al Consell Plenari celebrat aquest dimecres de forma semipresencial -amb part dels consellers participant a distància i amb la presència de dos únics veïns, representants de l’AV Sarrià i de Can Rectoret- a la Seu del Districte. Ho ha dit un to enfadat després que diversos grups li reclamessin que si és regidor del districte, ho sigui de forma plena. Aquests retrets arriben després que Batlle, dirigent d’Units per Avançar, s’hagi situat com a possible presidenciable en una candidatura al Parlament: “Estiguin tranquils que mentre estigui aquí, que no sé si serà tot el mandat, m’hi dedicaré” insisteix el regidor.
La sessió s’ha celebrat a les 17.00 hores de la tarda, unes dues hores abans de l’horari habitual i el màxim de persones que l’han seguit per streaming han estat una vintena. En la seva intervenció Batlle ha explicat que s’està en ple procés d’atorgar noves llicències d’ampliació de terrasses però que està anant més lent del que haurien volgut, i detalla que se n’han presentat unes 400 a Sarrià – Sant Gervasi. Sobre l’obertura dels equipaments després de la pandèmia del coronavirus, el regidor explica que s’han tornat a reobrir tots excepte la Biblioteca de Collserola i el Centre Cívic de Vallvidrera per “problemes amb la climatització“, un fet que els veïns de la zona veuen paradoxal per ser equipaments que es troben en plena muntanya. Així mateix explica que s’ha anat fent reunions amb les comissions de Festa Major dels diferents barris, i que es reduiran els dies de celebració, i que les condicions d’aforament i de distància seran “precises”.
El conseller del PP, Isaac Martín ha criticat que no veuen cap ajuda al comerç clara, i en especial ha destacat denegacions per als permisos de terrasses. Assegura que els consta que hi ha més inspeccions que mai, pel que ha demanat no collar el comerç sinó ajudar-lo abaixant impostos i cedint més terrasses. També ha acusat el Govern d’aprofitar l’avinentesa de la pandèmia per “continuar aplicant ideologia”, referint-se al fet que “es persegueixen les motos” i el vehicle privat mentre es fan carrils bici.
Albert Guivernau (BCanvi) ha etzibat clarament a Batlle que no es pot combinar el seu càrrec a Barcelona i encapçalar una candidatura a la Generalitat: “Per exercir el lideratge del districte es requereix dedicació plena”. També ha demanat no perseguir les motos ara que la mobilitat és més individual, i aposta per més suport a l’escola concertada, igual que ho ha fet el conseller popular.
Des de Cs, Pedro Miret ha reivindicat que cal salvar vides “però també llocs de treball”, en relació amb les terrasses dels bars. Va criticar que Sarrià – Sant Gervasi fos l’últim districte en tenir oberta la biblioteca i en aquest sentit diu que si cal tenir equipaments tancats, millor que siguin espais com la Casa Sagnier, perquè a parer seu adoctrinen a menors amb programes que criden a gimcanes ecofeministes, xerrades sobre noves masculinitats o a redescobrir el cicle menstrual: “De veritat creuen que és normal?”.
Mercè Amat (ERC) ha criticat que el Govern municipal no faci una aposta clara pel districte. Considera que no s’ha incorporat Sarrià – Sant Gervasi en el pla de nova mobilitat a Barcelona amb fets com que el carril bici a la Via Augusta no s’assumeixi com a important: “La ciutat la fem tots els barris. Això demostra el desajustament d’arrelament del Govern de la ciutat respecte al districte”.
Al seu torn Pol Lliró, de JxCat, ha assenyalat que la crisi del postconfinament ha allargat la situació que Sarrià – Sant Gervasi es trobi a la cua d’inversions de la ciutat, sent un districte “discriminat”, i ha assenyalat que hi ha una desena d’espais municipals que es mantenen sense ús tot i estar buits: “Cal inversió per posar-los en funcionament”. També ha reclamat a Batlle que més enllà de convocar actes, s’executi el projecte de la biblioteca de Sarrià: “Menys numerets regidor, menys propaganda i més govern i actuacions”.
La situació de la Buenos Aires
La Buenos Aires ha estat un dels temes que han mencionats gairebé tots els grups. En la seva intervenció Batlle ha defensat que l’expropiació és per donar assignació a l’espai perquè reculli habitatges per a gent gran.
Martín (PP) ha qüestionat per què s’està expropiant la Casa Buenos Aires: “Per què. Per regalar-la als ocupes que hi són?”, mentre que Guivernau (BCanvi) ha dit que amb aquesta expropiació es dona un missatge que incita a l’ocupació: “Batlle, freni aquesta operació que acabarà perjudicant interessos i deixarà altres necessitats del districte sense cobrir”. Per la seva banda, Miret (Cs) ha argumentat que avalen la compra de la Buenos Aires si és per fer pisos per gent gran: “Regalar a qui està ocupant de manera il·legal, no”. Amat (ERC) ha preguntat quina serà la seva amortització i quin programa es preveu dur a terme, i JxCat no s’ha posicionat al respecte.
Proposicions aprovades
- Creació d’un pla especial de reforç dels serveis de neteja i manteniment dels parcs i de les zones verdes, a proposta del PP.
- Creació d’una campanya d’informació i suport per al petit comerç i famílies de totes les ajudes econòmiques a què poden optar, a proposta de BCanvi.
- Redacció d’un pla d’eliminació de l’amiant en el termini de 6 mesos i que el Districte estigui lliure d’amiant abans de l’1 de gener del 2028, a proposta de Cs.
- Consolidar i potenciar la xarxa d’Economia Social i Solidària del districte, a proposta d’ERC.
- Creació d’un grup de treball per a la represa, integrat pels grups polítics, entitats, institucions i veïns per debatre la situació de Sarrià – Sant Gervasi durant aquests mesos de confinament, a proposta de JxCat.