Societat
El Jardí
El col·lectiu de persones que ocupa la Casa Buenos Aires a Vallvidrera, per evitar-ne el seu enderroc, ha redactat un comunicat hores després que l’Ajuntament de Barcelona hagi anunciat que treballa per una expropiació de l’edifici i per convertir-lo en un espai públic destinat a la gent gran. Consideren que no serà una “victòria total” fins que s’assegurin que l’espai continua obert pel veïnat i no es quedi en un “solar buit”.
Segons la Buenos Aires amb la decisió d’expropiar l’edifici -propietat de la congregació religiosa dels Pares Paüls- s’evitaran dues de les seves reivindicacions: l’enderroc de l’edifici i la construcció d’un hotel de luxe.
Des de la Casa Buenos Aires insisteixen però que no ha estat l’Ajuntament de Barcelona sinó les “veïnes i la comunitat de Vallvidrera”, amb tots els suports rebuts, qui ha salvat aquest edifici històric, i es mostren diposats a no permetre que el projecte comunitari es vegi afectat pels plans d’expropiació anunciats per l’Ajuntament.
“Volem evitar que l’Ajuntament es pengi la medalla que ha salvat l’edifici expropiant-lo si aquest ha de quedar buit durant més de tres anys. Torre Garcini, al Guinardó, expropiada el març de 2018, està avui dia sense cap ús i amb les portes tancades. Molts altres exemples podrien allargar la llista”, assenyala el comunicat. També citen el cas de les companyes de Salvem l’Alzina, a Gràcia, que malgrat salvar l’edifici després de molt temps de lluita no hi tenen accés i s’han de reunir a les portes.
Retrets a l’Ajuntament
En el seu comunicat, la Buenos Aires assenyala que l’Ajuntament va ser qui va posar en perill en el seu dia l’edifici, permetent-ne l’ús hoteler i donant la llicència d’enderroc, a més de no catalogar l’edifici per protegir-lo, com feia anys que exigia l’Associació de Veïns de Vallvidrera.
“No només hem aconseguit salvar l’edifici, sinó que també fa més d’un any que estem donant resposta a dues necessitats urgents del barri: la manca d’habitatge per joves, i la falta d’espais comunitaris i de trobada entre veïnes“, diu l’escrit.
Una reivindicació veïnal que pretén posar en valor que la Casa Buenos Aires “no és el mateix ara que fa un any i quatre mesos”, quan es trobava en desús i en un procés de venta a una companyia inmobiliària que pretenia enderrocar-la per construir-hi un hotel de luxe.
Des d’aleshores, el projecte que s’ha construit al voltant d’aquest espai a Vallvidrera inclou la participació del Casal de Joves, o l’espai de la Kafeta. A més, s’han organitzat vespres amb activitats al seu jardí, jornades de treball del seu hort o múltiples dies de portes obertes. En definitiva, tots els col·lectius llebrencs i també d’altres punts de la ciutat han pogut gaudir i fer-se seu aquest espai.
“Sota amenaça de desallotjament, seguim en peu de guerra”, conclouen des de la Buenos Aires.