Dimarts 19, març 2024
14.1 C
Sant Gervasi
14 C
Sarrià
Publicitat

Benestar emocional en temps de pandèmia

"Els cuidadors de persones en situació de dependència són un perfil de clara vulnerabilitat davant aquesta pandèmia"

Publicat el 27.3.2021 6:31

Salut

Clàudia Aineto (Fundació Ushzeimer)

Parlem de salut mental, segons la OMS, com un estat de benestar físic i mental complets, i no únicament d’absència de malalties. Per a mi, la salut mental també inclou el benestar emocional, aquell estat en què ens sentim tranquils, en què percebem que dominem les nostres emocions i som capaços de fer front a les pressions del dia a dia amb la finalitat d’aconseguir una vida “feliç”.

Publicitat

Davant la situació actual de pandèmia, el benestar individual s’ha vist alterat d’una manera o altra, indiferentment de classes socials i econòmiques, aspectes culturals i situació emocional prèvia. En resum, tots estem patint davant una situació d’incertesa com és la crisi causada per la covid-19.

Publicitat

És evident que cada persona viu una realitat global: cadascú té una realitat particular condicionada per les càrregues o sobrecàrregues que cada persona porta dins la seva motxilla, que són ni més ni menys que obligacions, responsabilitats i deures que marquen el present de la nostra vida. Aquests aspectes se sumen a la realitat global que vivim i influeixen de manera directa al nostre benestar individual.

Els cuidadors de persones en situació de dependència són un perfil de clara vulnerabilitat davant aquesta pandèmia. Si abans els dubtes, el sentiment de culpa, la presa de decisions complicades, entre altres coses, podien remoure les seves emocions i alterar el seu benestar, actualment la incertesa social pot aguditzar aquestes situacions.

Les emocions estan molt presents al llarg de la nostra vida i condicionen, entre d’altres aspectes, com percebem la realitat. És possible que hi hagi trets de la nostra personalitat, de base, que ens condicionin a l’hora de percebre els esdeveniments que van succeint al voltant, però és evident que tots les tenim molt presents: sorpresa, tristesa, por, ira, alegria, angúnia i les seves variants.

L’emoció que més predomina actualment en la nostra societat és la por, que com a conseqüència porta a la incertesa davant la situació que estem vivint. I el principal efecte que té la por és paralitzar, ja que s’acostuma a tenir por davant una situació desconeguda com la que vivim. Davant la por hem de tenir valentia i capacitat de superació, aspecte que cuidadors de persones en situació de dependència han hagut de tenir per fer front a la dura situació que viuen en el seu dia a dia

Des de la Fundació Uszheimer, el nostre objectiu en aquest aspecte és oferir suport i acompanyament a totes aquelles persones que cuiden i es troben en una situació de vulnerabilitat emocional. Per aquest motiu, oferim atenció personalitzada i focalitzada en la persona. Marcar-se objectius a curt termini, tenir motivacions, adoptar una actitud positiva davant aquesta situació, són aspectes claus per mantenir el benestar emocional. Per aquest motiu, i perquè ho portem en el nostre ADN, seguirem treballant per aconseguir que la recerca del benestar emocional sigui el camí on es troba la felicitat.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.