Diumenge 08, setembre 2024
23.9 C
Sant Gervasi
23.8 C
Sarrià
Publicitat

‘Poc se’n parla’ del Nadal: el primer pòdcast de Casa Orlandai sobre salut mental

Un projecte reivindicatiu que dona visibilitat a la salut mental de la mà de Maria Bascompte i Daniel Cuello-Esparrell

Publicat el 23.12.2023 5:58

Natalia Parejo

La Casa Orlandai ha estrenat el seu primer pòdcast. Un format multimèdia digital que, sens dubte, s’ha popularitzat molt en els últims anys. La proposta, que està conduïda per la col·laboradora d’El Jardí Maria Bascompte i Daniel Cuello-Esparrell, porta per títol ‘Poc se’n parla’ i es va estrenar aquest dimarts quan es va gravar en directe l’episodi que inicia un projecte reivindicatiu en el fons sobre salut mental. En aquest cas, el pòdcast de debut es va destinar a debatre sobre el Nadal que, en realitat, per a molta gent no és tan idíl·lic com ens mostren les pel·lícules o els anuncis tan comuns durant aquesta època de l’any.

Publicitat

Maria Bascompte és una supervivent del suïcidi. Així es defineix ella mateixa. I afirma que “fins fa uns anys no es podia parlar d’aquest tema i encara menys públicament“. Afortunadament, la salut mental cada cop ocupa una part més rellevant en les agendes de moltes persones, fet que fa que deixi d’estar tan invisibilitzada. És així com neix aquest projecte que té com un dels objectius que “tot el silenci i soledat que senten les persones que estan travessant una situació similar, es converteixi en abraçades”, afegeix Bascompte en una conversa amb El Jardí minuts abans de l’enregistrament del primer pòdcast.

Publicitat

La influència de les expectatives del Nadal

Sempre se’ns ha dit que el Nadal és una època d’alegria i d’il·lusió, l’associem amb els retrobaments familiars, com si aquests fossin una fita anual que no ens podem saltar de cap manera. Però, què passa quan no ens sentim així? La realitat és que hi ha maneres molt diverses de viure el Nadal, i en moltes ocasions, quan no complim les expectatives que es tenen sobre aquestes dates podem sentir-nos angoixats o fins i tot, amb ansietat.

La psicòloga i referent de benestar al CAP de Sarrià, Laura Duran, és la persona convidada en aquest primer capítol de ‘Poc se’n parla’, i ens parla de la importància de normalitzar el fet de viure el Nadal de manera diferent sense haver de sentir-nos culpables. “És important saber posar límits, encara que es tracti de la nostra pròpia família, escoltar-nos i buscar el nostre espai segur”, afegeix Duran.

Encara que els més petits sí que viuen el Nadal des d’un sentiment d’il·lusió plena, les circumstàncies de la vida poden haver causat que els adults hagin perdut aquesta sensació, i que s’hagi substituït per la tristor o per una “soledat no desitjada“, per exemple, quan s’adonen que hi ha cadires buides a la taula perquè hi ha persones que ja no hi són. Duran posa en relleu la importància del procés de dol, que cadascú és lliure i hauria de tenir el dret de viure’l a la seva manera. “Hem de deixar de costat els típics ‘has d’estar bé’, són dates assenyalades i no està malament recordar a aquells que ja no hi són, cadascú ho viu de forma diferent“, recalca la psicòloga.

Família no és sinònim de valors homogenis

La condició d’haver crescut sota un mateix sostre no justifica que s’hagin de tenir els mateixos valors, ja que en gran part, aquests depenen de com ens hàgim sentit al llarg de la vida, d’allò que hem viscut i de la perspectiva amb la qual enfoquem el món. Els nervis i els pensaments negatius abans dels esdeveniments nadalencs també es poden detectar a través de símptomes físics, com per exemple, el mal de cap, tremolor als dits, insomni, sudoració o sensació d’ofec.

Quan parlem de valors, també fem referència a haver-nos de trobar amb gent que ens ha fet mal al llarg de la nostra vida, ja que la realitat és que “la violència intrafamiliar és molt més comú del que ens pensem“, segons revela Duran. Davant d’aquest tipus de situació és important ser conscients que no anar als sopars de Nadal o a l’esdeveniment que s’hagi organitzat, també és una opció vàlida.

“Poc se’n parla… del Nadal” ha comptat addicionalment amb la presència de la Neus, una pacient del Centre d’Higiene Mental les Corts, que explica seva experiència durant aquestes dates, afirmant que ha patit “situacions incòmodes amb la família que s’apropen a la incomprensió“. Així i tot, ens parla de la seva resiliència que ha obtingut amb els anys, a través dels quals ha après a posar límits.

Emissió del pòdcast ‘Poc se’n parla’ a Casa Orlandai © Laia Melero

Els pròxims capítols de ‘Poc se’n parla

Ara mateix, el projecte està pensat per fer un capítol cada tres mesos, però tot dependrà de l’acollida del públic i de la demanda que s’origini. El que és segur és que tot i que es tocaran diverses temàtiques, la salut mental serà el tema central de totes. La següent emisió del pòdcast serà el 5 de març del 2024, i se centrarà en la salut de les dones. En aquest primer capítol, per cert, també hi intervé per part de Sant Joan de Déu Serveis Socials Ana Basomba, i l’escriptora i activista Brigitte Vasallo.

Així mateix, Maria Bascompte aprofitava l’ocasió per recordar que el 12 de gener la Casa Orlandai acollirà Fragmentos de una loca, una obra teatral que pretén plasmar l’experiència psicòtica de la dramaturga Mireia Juanals, les causes del seu desencadenament i la seva posterior recuperació. 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.