Publicitat
spot_img

Breu història sobre la coca de Sant Joan

A Catalunya, la tradició mana gaudir de coques de brioix o de pasta de full; a Alacant, la coca de Sant Joan és salada

Publicat el 22.6.2023 14:42

Cultura

Núria Bàguena, per a la Pastisseria Mervier Canal 

Les coques dolces o salades existeixen des de les primeres civilitzacions. A l’antic Egipte ja existia l’ofici de pastisser i les coques dolces les feien amb farina barrejada amb aigua o també amb massa de pa barrejada amb greix, a la qual afegien mel, dàtils i altres fruites. Podien ser planes o amb altres formes més elaborades, com en espiral, semblants a les ensaïmades d’ara.

Publicitat

Dos mil anys després, al segle I a Roma, feien més de 150 dies de festes a l’any i per celebrar-les tenien moltes especialitats. Feien coques, pastissos i també pans per dies concrets. En feien molts per portar-los als temples per honorar als déus i just el dia 24 de juny era un dia molt important, perquè celebraven el dia de la deessa Fortuna Primigènia, la de la bona sort, la de l’atzar i la del destí.

Publicitat

Ara, quatre mil anys després, a Catalunya continuem fent coques per celebrar dies especials com la vigília de Sant Joan, una nit màgica on celebrem l’entrada de l’estiu. És la nit més curta de l’any, nit de fogueres, petards i coets, i la tradició mana gaudir de coques de brioix o de pasta de full. De brioix en fem amb fruites gebrades o recobertes de tires de crema, fent un dibuix en diagonal i geomètric i sempre amb pinyons torrats per sobre. De pasta de full és típic fer-la de llardons, però també es farceixen de crema o cabell d’àngel.

A Alacant la coca de Sant Joan és salada, es fa amb tonyina en salmorra que un cop dessalada se sofregeix amb ceba i tomàquets, s’hi afegeixen pinyons, una mica de pebre vermell i un xic de julivert picat.  

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Vint coses que potser no coneixes sobre la coca de Sant Joan

L’any passat a Barcelona es van vendre més de 900.000 coques artesanes

Mercè Canal, reconeguda pel món de la pastisseria catalana per la seva trajectòria

La Gran Gala de la Pastisseria distingeix la cofundadora de la Pastisseria Canal, un establiment que continua sumant premis

Luís Estrada: “A Pastisseria Canal tenim una recepta guanyadora i amb arrels al barri”

La Pastisseria Canal va vendre 3.200 croissants en 48 hores, després de rebre el premi al Millor Croissant Artesà de Mantega de l'Estat
spot_img

Nadal 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Aquest desembre i gener, el Districte es torna a omplir de màgia amb una àmplia programació d’activitats nadalenques que ompliran places, carrers, centres cívics i equipaments dels sis barris

Maria del Mar Bonet: “Vull que el concert de Nadal al Teatre de Sarrià sigui un missatge per desitjar pau al món”

La cantant mallorquina pujarà a l'escenari del teatre sarrianenc el 25 i 26 de desembre acompanyada de Borja Penalba amb clàssics del seu repertori combinats amb nadales

Lucrecia: “Al Teatre de Sarrià interpretaré cançons que han marcat la meva trajectòria i han calat en els cors del públic”

El 29 i 30 de desembre l’artista cubana pujarà dalt de l’escenari del Teatre de Sarrià per celebrar els 30 anys de carrera amb un viatge musical carregat d’alegria, energia i molt sentiment

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí